Ο «χάρτης» της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο- Πώς προετοιμάζεται η Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, καθώς αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα στενέψει η προσφορά από τις εναλλακτικές πηγές που τροφοδοτείται η ελληνική αγορά και η τιμή του θα φτάσει στα ύψη.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς προβλήματα θα καταγραφούν όχι μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Η χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση ρωσικού φυσικού αερίου σε ποσοστό 94% είναι η Φινλανδία και ακολουθεί η Λετονία με 93%. 

Στη συνέχεια είναι η Τσεχία με εξάρτηση στο 80% και η Βουλγαρία με 77%, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς δε λειτουργούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. 

Έπεται η Αυστρία με 52% και η Πολωνία, που παρόλο που εισάγει το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όλη η ποσότητα κατευθύνεται στις βιομηχανίες. Αυτό σημαίνει ότι αν ξεμείνει, η χώρα δε θα μπορέσει να έχει ούτε τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. 

Αντίστοιχα, η Γερμανία εισάγει το 39% του αερίου από τη Ρωσία από 49% που έπαιρνε πριν και η Ιταλία έχει περιορίσει τις εισαγωγές της από το 46% στο 21%. 

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αν και δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, καθώς αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα στενέψει η προσφορά από τις εναλλακτικές πηγές που τροφοδοτείται η ελληνική αγορά και η τιμή του θα φτάσει στα ύψη.  

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός νωρίτερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. 

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν καταστεί αναγκαίο, θα ενισχύσει τον σταθμό της Ρεβυθούσας. Επίσης, φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φτάσουν στην Ιταλία και μέσω αυτής με τον αγωγό που την συνδέει με τα Βαλκάνια, θα πάρει αντίστροφη ροή και θα στέλνει αέριο στην Ελλάδα. Η τρίτη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιηθεί diesel για τις μονάδες φυσικού αερίου και να μπουν μπροστά και οι λιγνίτες. 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Ελλάδα