Έφηβοι και ίντερνετ

Το θέμα της επίδρασης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του  ίντερνετ στους εφήβους άνοιξε την Τετάρτη στη Βουλή μέσω της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τη συζήτηση προκάλεσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας και όπως όλοι οι βουλευτές συμφώνησαν δεν πρέπει να μείνει στην \"κουβέντα\" αλλά να αναδειχθεί με συγκεριμένες πρωτοβουλίες, με ακρόαση φορέων, συνεργασία υπουργείων και τα συμπεράσματα που θα υπάρξουν να διατυπωθούν σε ένα πόρισμα- έκθεση που θα συζητηθεί στην Ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Σούρλας κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στις επιδράσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου στους εφήβους που τείνει να προσλάβει διαστάσεις μάστιγας σε όλο τον κόσμο.

Υπογράμμισε ότι στην Γερμανία ήδη λειτουργεί μια θεραπευτική μονάδα απεξάρτησης, δύο μονάδες στην Κίνα, ενώ στις ΗΠΑ που καταβάλλεται προσπάθεια για να αναγνωριστεί ως ψυχική πάθηση προκειμένου οι εθισμένοι του διαδικτύου να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, έρευνα έδειξε ότι ένας στους οκτώ ενήλικες δύσκολα μπορεί να αποχωριστεί το internet πάνω από μια ημέρα.

Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και προσπαθούν σε παγκόσμιο επίπεδο να καλύψουν το πρόβλημα εθισμού που προκαλεί στους νέους η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών που όπως είπε οι επιστήμονες που ασχολούνται με το φαινόμενο αυτό λένε ότι είναι πιο επικίνδυνο από τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής Π. Αδρακτάς πρότεινε η Επιτροπή να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα το Νοσοκομείο Παίδων όπου νοσηλεύονται ήδη 10 με 15 ανήλικοι εθισμένοι στο διαδίκτυο προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους και με τους ιατρούς και ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό να σταλεί ένα μήνυμα εγρήγορσης στην κοινωνία.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης σημείωσε ότι πρέπει να ενισχύσουμε με πρόσκληση σε ειδικούς την συζήτηση αυτή αλλά ταυτόχρονα να μην δαιμονοποιήσουμε το διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η βουλευτής Συλβάνα Ράπτη υπογράμμισε ότι η οικογένεια θα πρέπει να βάζει στα παιδιά όρια χρήσης του internet και να μην το μετατρέπουν σε εύκολο \"πάρκινγκ - παιδιών\".
Πρότεινε επίσης να υπάρξουν όρια και κανόνες για την παρουσία των ανηλίκων στα internet - καφέ.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Γιάννης Ζιώγας παρατήρησε τον κίνδυνο να μεταβληθεί ο αλόγιστος και άκριτος χρήστης σε ένα παθητικό υποκείμενο και μια παθητική κοινωνία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αθ. Λεβέντης ανέφερε ότι το διαδίκτυο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που όμως θα πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά και κυρίως να επισημάνουμε στους χρήστες τις ύπουλες διαδρομές που υπάρχουν.
Πηγή: skai.gr