Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την άρση των capital controls

Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών δήλωσε ο τομεάρχης οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο ο οδικός χάρτης που είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος περιλάμβανε τρεις πυλώνες, εκ των οποίων μόνο το τελικό στάδιο του τρίτου πυλώνα έμενε να υλοποιηθεί. Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η ΝΔ έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές τις πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν. Βέβαια στην περίπτωση της ΝΔ το να μην έχει δίκη της οικονομική πολιτική είναι μάλλον καλύτερο από το να έχει» σημειώνει σκωπτικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη» χαρακτήρισε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. 

Ως θετική, αλλά αναμενόμενη, εξέλιξη χαιρέτισε το Κίνημα Αλλαγής την άρση των capital controls αναφέροντας ότι δεν προσφέρεται για επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς. 

Σε σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΙΝΑΛ σημειώνεται ότι ωρίμαζε εδώ και αρκετούς μήνες και που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -που τα επέβαλε- δεν την ολοκλήρωσε. «Η θετική αυτή εξέλιξη δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρισμούς από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Ελπίζουμε βέβαια ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι που συνδέονται με το θέμα», τονίζει το Κίνημα. 

«Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Είχαμε την πομπώδη ανακοίνωση πρωθυπουργού για πλήρη άρση των capital controls... Εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια για να ωραιοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική και οι επώδυνες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. 

«Θα συγχαίραμε τη ΝΔ εάν το μέτρο της άρσης των capital controls συνδυαζόταν με μέτρα αύξησης παραγωγής πλούτου!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση που προσθέτει εν είδει ερωτημάτων:

«Ποια κεφάλαια θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα; Εκείνα των καταχρεωμένων ιδιωτών ή αυτά των πτωχευμένων μικροεπιχειρήσεων; Όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, σε δάνεια και σε προμηθευτές και με πενιχρές τραπεζικές καταθέσεις, πώς ακριβώς το εν λόγω μέτρο μπορεί να τους διευκολύνει; Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επισημαίνει για ακόμα μια φορά, ότι το ζητούμενο είναι η παραγωγή πλούτου και η αύξηση εσόδων του κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά και επιχειρηματία!».

«Ήρθατε να θριαμβολογήσατε για τα capital controls για τα οποία εργαστήκατε πολύ σκληρά για να έρθουν και τώρα θριαμβολογείτε για την άρση» σχολίασε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.  

«Έρχεται τεράστια ύφεση και δεν είστε προετοιμασμένοι… Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για την οικονομική λαίλαπα που έρχεται γιατί εσείς γιορτάζετε για τη μείωση των επιτοκίων που δεν είναι καλό μαντάτο» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.  
Πηγή: skai.gr