Κλείσιμο

Μητσοτάκης: Κωλοτούμπα Τσίπρα και στις γερμανικές αποζημιώσεις

Διγλωσσία και «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα στην διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα πριν τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το ψήφισμα για τις οφειλές που πηγάζουν από τις θηριώδες των Ναζί.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ενώ στο εσωτερικό «πούλαγε λεονταρισμούς», όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το 2015 απέδωσε στις ελληνικές διεκδικήσεις πρωτίστως ηθική κι όχι υλική αξία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στην πράξη η στάση του πρωθυπουργού υποβάθμισε τις ελληνικές θέσεις στο επίπεδο μίας γερμανικής «συγγνώμης», δίχως να υπάρχει οικονομική διάσταση.

Κατηγόρησε επίσης ΣΥΡΙΖΑ για διαχρονική απουσία στον αγώνα για γερμανικές αποζημιώσεις, σημειώνοντας αιχμηρά ότι επί τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης η Κουμουνδούρου δεν έφερε στο προσκήνιο το θέμα, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχε επιδοθεί σε «παλικαρισμούς» και σε «εκδηλώσεις πολιτικού κιτς».

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως η διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από το Βερολίνο είναι πολύ δύσκολη, κάτι που φάνηκε στο παρελθόν όταν η Ιταλία απέτυχε να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Γερμανία.

Διευκρίνισε ωστόσο πως η απαίτηση για αποζημίωση για το κατοχικό δάνειο – που είχε επιβάλει το ναζιστικό καθεστώς ώστε να χρηματοδοτήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Βόρεια Αφρική – είναι ανοιχτή και πολιτικά εφικτή, διότι εκεί η Αθήνα έχει τα ισχυρότερα ερείσματα.

Σημείωσε πως πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.
Πηγή: skai.gr