LIVE: Ένταση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τις Πρέσπες

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση την συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που θα εξετάσει την Συμφωνία των Πρεσπών. 




Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 5 η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συνεδρίαση μεταδίδεται απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής και διακόπηκε για λίγα λεπτά εξαιτίας της έντασης μεταξύ των βουλευτών. 
 
Ο Νίκος Δένδιας κατέθεσε τρία αιτήματα από πλευράς της ΝΔ. Πρώτον να δοθεί το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ με τις αλλαγές σε αυτό. Δεύτερον να δοθεί η επιστολή παραίτησης του Νίκο Κοτζιά και να κληθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην Επιτροπή προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε επίσης την κατάθεση του Συντάγματος της πΓΔΜ και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά, καθώς και τη ρηματική διακοίνωση. Μάλιστα τα έθεσε ως προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, ενώ χαρακτήρισε κομπίνα το γεγονός ότι ψηφίζεται χωριστά το πρωτοκόλλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.  

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ μίλησε για διαδικαστικά κόλπα και ζήτησε το κείμενο του τροποποιημένου συντάγματος των Σκοπίων. Διαφώνησε με την κλήση Κοτζιά διότι η ευθύνη συμφωνίας είναι συνολικά της κυβέρνησης. 

Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κέντρου είπε ότι το κόμμα του αντιτίθεται στη χρήση και μόνο του όρου Μακεδονία. «Γι’ αυτό το παλιόχαρτο έχει διαλυθεί αυτή τη στιγμή ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Καταλαβαίνετε τι θα κληθούμε να ψηφίσουμε;» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Σαρίδης. 

Ενστάσεις από τον Πάνο Καμμένο

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
 
«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής. Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση. Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.
 
Ως προς τη ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπησή της. Στη θέση του διαγραφέντος Θανάση Θεοχαρόπουλου παρίσταται ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά δεν θα μετέχει στο τέλος της συνεδρίασης, δηλαδή, δεν θα είναι στην ψηφοφορία, διότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπηση του κόμματος. «Η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση και για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινάμε με υπόνοιες μεθοδεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
 
Ο κ. Καμμένος, αφού ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της συνθέσεως της Επιτροπής, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως, κείμενο που πρέπει να έχει καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός πριν τη σύγκληση της επιτροπής. Επίσης, μεταξύ των κειμένων στις δύο γλώσσες υπάρχουν υπάρχουν σημαντικές διαφορές» Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον δύο καθηγητές για να μπορέσει η Βουλή να μπει στην ουσία της συζήτησης επί της συμβάσεως. Εξάλλου, όπως είπε, παραβιάζεται το άρθρο 74 του Συντάγματος για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του σχεδίου νόμου και τη διαδικασία εισαγωγής σχεδίου νόμου σε συζήτηση.
 
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια αν δεν λάβει την πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.