Κλείσιμο

Σε νευρική κρίση οι ΑΝ.ΕΛ στον απόηχο της μη συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου

Σε τροχιά διάσπασης κινούνται πλέον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να εμφανίζονται διχασμένοι για τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και το περιβόητο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο να βρίσκεται στον αέρα.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που χθες υποστήριξε ότι δεν είναι βαλίτσα για να την απομακρύνει ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Θέμα 104,6 η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αν και προσπάθησε να μιλήσει με τον Πάνο Καμμένο για τις ευχές την περίοδο των Χριστουγέννων, «αυτό δεν στάθηκε εφικτό».

Προσθέτοντας σχεδόν ειρωνικά ότι δεν στάθηκε εφικτό ίσως λόγω του φορτωμένου προγράμματος του προέδρου των ΑΝΕΛ, αν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ταξίδι του προέδρου των ΑΝΕΛ στο Ντουμπάϊ, όπου ήταν καλεσμένος σε βασιλικό γάμο... Η υφυπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ακόμα ότι ενημερώθηκε αρκετά καθυστερημένα για τη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ την Τετάρτη και ότι δεν θα παραστεί, αφενός γιατί δεν είναι βουλευτής και αφετέρου γιατί είχε ήδη πριν από τις γιορτές ανειλημμένο πρόγραμμα επισκέψεων και θα είναι στην Πάτρα.

Τα μούτρα του Καμμένου στην Μαρίνα Χρυσοβελώνη δεν είναι τυχαία. Ηδη από χθές η κυρία Χρυσοβελώνη προσμετράται στους αντάρτες των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφού διαφώνησε με την γραμμή Καμμένου για αποχώρηση από την Κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημειώνοντας οτι οι βουλευτές και οι υπουργοί δεν είναι αντικείμενα και βαλίτσες να αποσύρονται.
Αναφερόμενη στις χθεσινές της δηλώσει η υφυπουργός Εσωτερικών είπε στην ραδιοφωνική της συνέντευξη, ότι «αυτό που είπα εγώ ήταν ότι καταρχήν αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της και αυτό πρέπει να γίνει γιατί είμαστε στο πιο εποικοδομητικό κομμάτι του έργου της κυβέρνησης» κάνοντας μάλιστα λόγο για «περιττό θόρυβο που διαταράσσει τις ομαλότητες στην κοινωνία.

Η κυρία Χρυσοβελώνη διαφωνεί με τον Πάνο Καμμένο και όσον αφορά την αποχώρηση και όσον αφορά την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οπως είπε «θα πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθούν οι κρίσιμες διαδικασίες στη γείτονα και εφόσον το κείμενο έρθει στην Ελλάδα να μελετήσουμε προσεκτικά τα κείμενα και ο καθένας με ψυχραιμία να λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Εγώ αυτό θα πράξω» είπε.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επιμένει πως θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοώντας την επίσημη γραμμή του κόμματος.Διαχωρίζοντας την θέση του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δήλωσε στο SUPER FM 104,1ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνική επιλογή και θα έπρεπε αυτό το θέμα να έχει τελειώσει προ πολλού, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι στο παρελθόν ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, και πως ο μόνος λόγος που άλλαξε στάση πάνω στο θέμα, είναι για να ρίξει την σημερινή κυβέρνηση.

Τόνισε μάλιστα ότι οι Σκοπιανοί δεν προσβλέπουν μέσα από αυτήν την συμφωνία ούτε στην Μακεδονική γλώσσα, ούτε και στην υπηκοότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι την δε υπηκοότητα την ζητούν κυρίως για τυπικούς λόγους, διότι λόγω της πολυπολιτισμικότητας που υπάρχει στην χώρα τους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κρίιμη κοινοβουλευτική ομάδα

Στην συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ την Τετάρτη οι βουλευτές αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Από τους 6 βουλευτές που διαθέτει, ο Πάνος Καμμένος μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει την στήριξη του Κώστα Κατσίκη και της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του. Άγνωστο παραμένει αν η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρης θα τον επακολουθήσουν ή θα συνταθούν με την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να διαλυθεί η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Κατσίκης επαναλαμβάνει πως αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν, η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές. Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση, δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών» υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Κατσίκης παρατηρώντας ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Ο Κ. Κατσίκης ισχυρίστηκε ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση πριν την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή κι εφόσον ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία στην ΠΓΔΜ.

Ο Κ. Κατσίκης σχολίασε, σχετικά με το πότε θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ότι «έχει γίνει μια συμφωνία Τσίπρα - Καμμένου, ευελπιστώ να τηρηθεί, ότι το θέμα αυτό να μην μας απασχολήσει μέχρι τον Μάρτιο». Ο Κ. Κατσίκης σημείωσε ότι «σε περίπτωση που ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό, δεν θα την δώσουμε», ενώ επισήμανε ότι δεν βρίσκει τι νόημα θα έχει μια πρόταση δυσπιστίας εφόσον οι ΑΝ.ΕΛΛ. έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση.


Πηγή: skai.gr