Ζάεφ: Στη συμφωνία επιβεβαιώνονται «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα

Μήνυμα ότι ΠΓΔΜ και Ελλάδα βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ σε λύση του ονοματολογικού με την «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα να «επιβεβαιώνονται», έστειλε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η Αθήνα ετοιμάζεται να στείλει στο NATO επιστολή που θα επιταχύνει την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Η ταυτότητα και της γλώσσα είναι δύο από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά της διαπραγμάτευσης. Δεν ήταν σαφές από την τοποθέτηση Ζάεφ, που έγινε μέσω Twitter κατά τη διάρκεια ομιλίας του, τι φόρμουλα μπορεί να έχει βρεθεί.



Στην ομιλία του ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία «επί της αρχής» και για νομικά θέματα με την Αθήνα όμως δεν έχει συμφωνηθεί το όνομα. Απέφυγε να αποκαλύψει ποιες προτάσεις για την ονομασία έχουν προκριθεί στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης, η οποία έχει πλέον αναβαθμιστεί σε επίπεδο κορυφής.

Εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα κι εκεί θα γίνει το επόμενο βήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζάεφ απέφυγε να διευκρινίσει εάν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», που είχε προτείνει ο ίδιος αλλά τελικά δεν ικανοποίησε την Αθήνα, παραμένει προς συζήτηση.

Σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ζάεφ επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα θέσει τυχόν συμφωνία σε δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να λάβει χώρα Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ενώ θα έχει προηγηθεί ψηφοφορία στην Βουλή.

Όπως φέρεται να είπε, η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα επιτρέψει στους πολίτες να καταλάβουν ποια είναι η στάση των πολιτικών πριν το δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την διαδικασία εισόδου της χώρας στο NATO, καθώς Ελλάδα σχεδιάζει να στείλει σχετική επιστολή στην Συμμαχία.
Πηγή: skai.gr