Κοτζιάς στις ΗΠΑ: Αποστάσεις από το Ίλιντεν και προβληματισμός για Τουρκία

Ξεκάθαρες αποστάσεις από την πρόταση της ΠΓΔΜ για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον βοηθό υπουργό αρμόδιο για την Ευρώπη, Γουές Μίτσελ.

Μετά τις επαφές ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως η Αθήνα στηρίζει την ανάγκη υιοθέτησης μιας εκ των πέντε ονομασιών που έχει προτείνει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στις οποίες δεν συγκαταλέγεται το «Ίλιντεν».

Νωρίτερα τόσο ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζάεφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ είχαν ξεκαθαρίσει πως η FYROM στηρίζει την πρόταση για το «Ίλιντεν», με τον κ. Ζάεφ να σημειώνει πως βάσει αυτής της ονομασίας έχει δεχτεί αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως το ονοματολογικό δεν τέθηκε επί τάπητος στην συνάντησή του με τον κ. Πομπέο, αλλά συζητήθηκε δύο φορές στο ραντεβού που είχε ακριβώς πριν με τον κ. Μίτσελ.

Σημείωσε δε πως ουδείς προτρέπει την Ελλάδα για οτιδήποτε κι ότι η χώρα μας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο παρελθόν ο κ. Κοτζιάς έχει επισημάνει πως στην τρέχουσα περίοδο των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ η εμπλοκή και η επιρροή του αμερικανικού παράγοντα είναι πολύ μικρή.

Οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό θα συνεχιστούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τον Νίκο Κοτζιά να συναντά τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ στην Νέα Υόρκη, υπό τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Τουρκία και Κύπρος

Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, με τον κ. Κοτζιά να σημειώνει πως οι ΗΠΑ είναι σκεπτικές για τους εξοπλισμούς προς την Τουρκία. Το Κογκρέσο έχει αναστείλει την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα ενώ η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει έντονη ενόχληση με την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Ο ΥΠΕΞ είπε πως υπογράμμισε «την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή», κάνοντας ειδική αναφορά στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Κύπρο, είπε πως στάθηκε στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα «πρόβλημα» του ΟΗΕ, «αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης