Επιμένει ο Σταθάκης: Ο λαός νομιμοποίησε το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ το 2015

Στον ισχυρισμό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 το πρόγραμμά του στον ελληνικό λαό κι αυτός το νομιμοποίησε με την ψήφο του υπέρ του επέμεινε ο Γιώργος Σταθάκης από τη Βουλή, επιχειρώντας να αποκρούσει το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για «συνειδητά προεκλογικά ψέματα» και «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης στο ζήτημα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Αρκαδία.

«Εμείς το θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού το σχέδιο για 2015 - 2018. Η κυβέρνηση εκλέχτηκε Γενάρη 2015 με συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε μάχη έκανε όσα έκανε, υπέγραψε μία συμφωνία τον Αύγουστο, πού είναι το ψεύδος; Ότι πήραμε μία συμφωνία καλή, κακή, μέτρια και τη θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού που μας επέλεξε;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις λιγνιτικές μονάδες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς την πώληση αυτή καθεαυτή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης, μίλησε εκ νέου για «καταναγκασμό» λόγω της αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για απελευθέρωση του 40% του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, ασκώντας ταυτοχρόνως δριμεία κριτική στο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, για να αποφανθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε μέσω της διαπραγμάτευσης να μείνουν εκτός από-επένδυσης οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ που είναι και οι πλέον ανταγωνιστικές.

Τα επιχειρήματα του Γιώργου Σταθάκη προκάλεσαν τη μήνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια, ο οποίος σήκωσε το γάντι και πέρασε στην αντεπίθεση επιστρατεύοντας την ειρωνεία και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολιτική που προσομοιάζει σε «θέατρο του παραλόγου».

«Ο ισχυρισμός σας ότι είστε μία συνεπής κυβέρνηση ως προς τις εξαγγελίες σας είναι καινοφανής και προσκρούει στην πραγματικότητα. Δηλαδή το 4ο Μνημόνιο είναι μέσα στο πλαίσιο της εντολής που πήρατε από το λαό το Φθινόπωρο του 2015; Ο σφαγιασμός των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου ήταν στην προεκλογική σας εκστρατεία του 2015; Αυτά είπε ο κ. Τσίπρας, ενθουσιάστηκε ο λαός τον ψήφισε και σήμερα τα πραγματοποιεί;», σχολίασε δηκτικά ο κ. Δένδιας.

«Κι αν είστε τόσο συνεπείς στις προεκλογικές σας εξαγγελίες γιατί έχετε χάσει το μισό της εκλογικής σας δύναμης;», προσέθεσε.

Νωρίτερα, εξίσου σκληρή κριτική στην κυβέρνηση είχε ασκήσει για το εν λόγω νομοσχέδιο και ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας, υπενθυμίζοντας ότι το 2013 ως αντιπολίτευση ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «μοίραζε φυλακές» για τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό που θα ψήφισε την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια επιλογή «εθνικό έγκλημα».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ολομέλεια συνεχίζεται αύριο οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εκλέγονται στις λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές που επηρεάζουν οι ρυθμίσεις του και έχουν ήδη διατυπώσει σοβαρούς προβληματισμούς, χωρίς προειδοποιήσεις περί καταψήφισης αλλά με ερωτηματικό το τι θα πράξουν τελικά εάν τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που θα τους φέρει προσωπικά πια αντιμέτωπους με τους ψηφοφόρους τους.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Βουλή