Θέμα Κουρουμπλή έθεσε η αντιπολίτευση στη συνεδρίαση για τη Novartis

Να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis ζήτησαν στη Βουλή Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, θέτοντας ευθέως θέμα συγκάλυψης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τόνισαν μάλιστα ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει τον πρώην υπουργό Υγείας με τα αρχικά Π.Κ. για να τον προστατεύσει, συγκαλύπτοντας τυχόν ευθύνες του.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από στιγμές έντασης, με αποκορύφωμα όταν η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου έκανε υβριστική αναφορά προς τον βουλευτή ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος ζητούσε επίμονα τον λόγο.

Ο βασικός εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας
Νίκος Παρακευόπουλος υπερασπίστηκε πλήρως την πρόταση παραπομπής και το σκεπτικό της, λέγοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν και οι ευθύνες των υπουργών που τελέστηκαν συνέπεια των καθηκόντων τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για σκευωρία και πρόταση συγκάλυψης των ευθυνών του κ. Κουρουμπλή.

Σημείωσε μάλιστα ότι στην πρόταση δεν αναφέρονται καν τα ονόματα ορισμένων εκ των 10 πολιτικών προσώπων που έχουν κατονομάσει οι προστατευόμενοι μάρτυτες.

Αναφέρθηκε επίσης στην εκ των υστερών κάλυψη των μαρτύρων αλλά και στην προαναγγελία για σκάνδαλο που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για πολιτική χειραγώγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη οι προστατευόμενοι μάρτυρες έδωσαν καταθέσεις εκτιμήσεων και δεν ζητήθηκε από τον εισαγγελέα να τεκμηριώσουν πώς γνωρίζουν όσα κατέθεσαν. «Ντροπή, καταισχύνη, αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου διερωτήθηκε αιχμηρά από πού ξέρει η κυβερνητική πλειοψηφία ότι οι ευθύνες του κ. Κουρουμπλή για απιστία είναι περιγεγραμμένες.

Υπέρ της πρότασης για σύσταση της προανακριτικής επιτροπής θα ψηφίσει το ΚΚΕ, δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει η προανακριτική πρέπει να προχωρήσει, όμως πέραν από τυχόν ευθύνες πολιτικών στην υπόθεση Novartis θα πρέπει να ασχοληθεί και με την εργαλοιοποίησή της, δήλωσε για Το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ δεν προνοεί για το ενδεχόμενο εμπλοκής κι άλλων πολιτικών προσώπων πέραν των δέκα που ανέφεραν οι μάρτυρες, σημειώνοντας ότι η προανακριτική μπορεί να αποδειχτεί «δίκοπο μαχαίρι» για την κυβέρνηση, καθώς η έρευνα μπορεί α φέρει στο φώς «μεθοδεύσεις» και «ανικανότητα».

Ο κ. Μαυρωτάς έκανε επίσης λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά από την κυβέρνηση, καθώς δεν επιδείχτηκε ανάλογο ενδιαφέρον όταν αποκαλύφθηκαν οι διαπραγματεύσεις για πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. «Δεν μπορεί το ‘όλα στο φως’ να είναι ‘όλα στο δικό μας φως’. Δεν υπάρχει διαφάνεια στα φάρμακα αλλά όχι στα βλήματα», είπε.

Η Ολομέλεια πάντως απέρριψε την πρόταση της ΝΔ να στηθεί μία κάλπη, αντί για δέκα, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό της ΝΔ, όπως το παρουσίασαν οι βουλευτές Νίκος Δένδιας και Μάκης Βορίδης είναι ότι η πρόταση είναι in rem, αφορά δηλαδή την πράξη και όχι τα πρόσωπα, και συνεπώς πρέπει να στηθεί μια μόνο κάλπη στην οποία να αποφασίσει η Βουλή αν πρέπει να στηθεί προτακτική επιτροπή.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Novartis