Σύνθετη ονομασία με μία λέξη, στα σλαβικά, πρότεινε ο Θεοδωράκης

Σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ που κατά προτίμηση θα είναι μία λέξη στα σλαβικά, πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την ενημέρωση που έλαβε από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βρούμε καλύτερες λύσεις από το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Άνω Μακεδονία», είπε.

Τόνισε πως πέραν του ονόματος πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις από πλευράς Σκοπίων ότι θα μπει τέλος στις αλυτρωτικές τάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι κυρίαρχο θέμα είναι η τροποποίηση διατάξεων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που περιέχουν εκφράσεις αλυτρωτισμού.

Ο κ. Θεοδωράκης απέφυγε να εκτιμήσει εάν υπάρχει προοπτική για λύση, όμως ξεκαθάρισε ότι βλέπει πολλές εκκρεμότητες κι ότι ειδικά η συζήτηση για τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων θα απαιτήσει χρόνο.

Ο αρχηγός του Ποταμιού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει χειριστεί με προχειρότητα το ονοματολογικό, εστιάζοντας στην επιλογή του πρωθυπουργού να μην ενημερώσει τα κόμματα εξ αρχής ώστε να συγκροτηθεί εθνική διαπραγματευτική γραμμή.

Επιτέθηκε και στη «διγλωσσία» της κυβέρνησης, λέγοντας πως είναι «γελοίο και επικίνδυνο» ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος να διατυπώνει διαφορετική θέση από τον πρωθυπουργό.

Τόνισε μάλιστα πως η στάση Καμμένου και η αδυναμία της κυβέρνησης να την ελέγξει οδήγησε στην εμφάνιση διάφορων ακραίων εκδηλώσεων που διχάζουν και φανατίζουν την κοινωνία.

Χωρίς κάποιο σινιάλο ότι οικοδομείται διακομματική γραμμή για την ονομασία της ΠΓΔΜ εκτυλίσσονται οι επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ