Δεν διαψεύδει ο Τσακαλώτος τα περί κινδύνου πτώσης της κυβέρνησης

Ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τις διαρροές ότι προειδοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση θα πέσει εάν καταψηφίσουν την τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται αν είπε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προκύψει πολύ μεγάλο πρόβλημα εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, κάνοντας λόγο για κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί η τροπολογία, η οποία προβλέπει και ποινές φυλάκισης τριών έως έξι μηνών 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επέμεινε πως τα μέτρα προστασίας αποτελούν αίτημα των συμβολαιογράφων για να άρουν την αποχή.

Από την αίθουσα της συνεδρίασης ακούγονταν φωνές, με τον κ. Τσακαλώτο να ακούγεται να ρωτά τους βουλευτές: «δεν καταλαβαίνετε;».

Οι βουλευτές από την πλευρά τους
υποστήριξαν πως η ρύθμιση είναι περιττή, καθώς ό,τι χρειάζεται προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, και προειδοποίησαν ότι με αυτά τα μέτρα θα ενισχυθούν κινήματα κατά των πλειστηριασμών όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Πολλοί ζήτησαν επίσης να υπάρξει ρητή προσθήκη περί προστασίας της λαϊκής κατοικίας.

Πυρά αντιπολίτευσης κατά Κοντονή

Για την εν λόγω τροπολογία ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε νωρίτερα σκληρή κριτική στη Βουλή από την αντιπολίτευση.

Το ΚΚΕ κατέστησε σαφές πως ζητεί ονομαστική ψηφοφορία εάν η τροπολογία δεν αποσυρθεί, με τον Θανάση Παφίλη να υποστηρίζει ότι με την τροπολογία δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένταση βίας και καταστολής απέναντι σε αυτούς που διαμαρτύρονται.

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Μάκης Βορίδης διερωτήθηκε αιχμηρά για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν έφερε τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά μία καταδιωκτική διάταξη.
Πηγή: skai.gr