Τσίπρας: Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός – Αφήνουμε πίσω την λιτότητα

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2018 στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων πως σήμερα τα επιτόκια για το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται στα επίπεδα του 2006 «όταν η κρίση δεν υπήρχε ούτε στην πιο νοσηρή φαντασία».

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σημείωσε: «Η πρώτη φορά στα 8 χρόνια που δεν έχουν έρθει οι θεσμοί να μας ζητήσουν προκαταβολικά μέτρα και είναι η πρώτη φορά που γνωρίζουμε πως σήμερα ψηφίζεται ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός.

Η χώρα αφήνει πίσω την εποχή της σκληρής λιτότητας. Η χώρα μετά από 8 χρόνια επιστρέφει. Η χώρα έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος και έχοντας ολοκληρώσει μία δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή.

Παραλάβαμε μία χώρα με άδεια ταμεία με ανεργία στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία μετά επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν τα 8% με μία κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί σε τρελά πλεονάσματα, μία χώρα που είχε μπει στον «γύψο».

Είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση που άνοιξε από το συνέδριό σας και έφερε συγκρίσεις. Ας συγκρίνουμε. Αυτός που σας έριξε ήταν ο Ελληνικός λαός ο οποίος δεν άντεξε την λεηλασία και το σύστημα που συντηρούσατε. Ο Ελληνικός λαός έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης την οποία τηρήσαμε το πρώτο εξάμηνο παρά τις συνθήκες ασφυξίας. Καταλήξαμε σε έναν αναγκαστικό και δύσκολο συμβιβασμό με πολύ ρεαλιστικότερους όρους. Δεν καταφέραμε όσα επιδιώκαμε αλλά φέραμε μία συμφωνία πολύ ηπιότερης προσαρμογής. Εσείς εφαρμόσατε μέτρα 30 δις τα δικά μας μέτρα δεν ξεπερνούν τα 5 δις. το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε στο πρώτο εξάμηνο δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί, δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε. Ζητήσαμε εκ νέου την έγκριση του Ελληνικού λαού και ο λαός επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε την δύσκολη συμφωνία, μας επέλεξε με πολύ μεγάλη διαφορά παρά και τα τότε ευρήματα κάποιων δημοσκοπικών μετρήσεων.

Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρετε το φαύλο success story του κ. Σαμαρά γιατί δεν σκέπτεστε πως ο Ελληνικός λαός καταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και γνώση και συναίσθηση και αυτή είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει σε νέα ήττα τον Σεπτέμβρη του 2019.

Θα γελούσαν και οι πέτρες εάν όλες οι δομικές μεταρρυθμίσεις παρέμεναν ανολοκλήρωτες και τα επιτόκια ήταν στο 8%. Ο τρόπος για να ξεφύγουμε από την κρίση είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε επιτρεπτά για τα μέτρα μας. Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας για τον απλό λόγο ότι σήμερα τα επιτόκια για το 10ετές 8 μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος έχουν φτάσει το 3,7%. Τι ακριβώς συγκρίνετε σήμερα το 8 με το 3,7; Να σας θυμίσω πως ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων είναι το επιτόκιο του δεκαετούς να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2009 στα 4,5% σήμερα βρισκόμαστε στα επίπεδα.

του 2006 όταν η κρίση δεν υπήρχε πουθενά. Σήμερα η Ελλάδα διαμορφώνει τη δυνατότητα να μπορεί να δανείζεται αύριο χωρίς κανένα καταναγκασμό.

Αναφέρεστε στην Κύπρο και την Πορτογαλία αλλά ξεχνάτε πως καμία χώρα δεν μπήκε σε δεύτερο μνημόνιο και καμία από αυτές τις χώρες δεν μπήκε σε πρόγραμμα εκτοξεύοντας παράλληλα το χρέος της στο 180% κάτι το οποίο ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έπραξαν».

Πηγή: skai.gr