ΥΠΕΞ: Ανεδαφικές καταγγελίες από δήθεν γνώστες των διαβαθμισμένων εγγράφων

Αιχμές αφήνει το υπουργείο Εξωτερικών εναντίον όσων κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις λόγω της μη πρόσβασης σε διαβαθμισμένα έγγραφα που συνδέονται με τις προσπάθειες πώλησης πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «δήθεν γνώστες» της διαδικασίας χαρακτηρισμού και αποχαρακτηρισμού κρατικών εγγράφων, κατηγορώντας τους ότι διαδίδουν ανεδαφικές καταγγελίες για τη στάση της κυβέρνησης και ανακρίβειες σχετικά με τους νόμους που διέπουν τον χειρισμό ευαίσθητων αρχείων.

Παραπέμποντας στην κείμενη νομοθεσία
, η ελληνική διπλωματία επισημαίνει ότι αποκλειστική αρμόδια για τον χαρακτηρισμό ενός εγγράφου είναι η εκδούσα Αρχή, έχοντας ως κριτήριο τη σοβαρότητα του περιεχομένου και τη δυνητική βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει στα εθνικά συμφέροντα τυχόν δημοσιοποίησή του.

Το ΥΠΕΞ διευκρινίζει ότι υπάρχει δυνατότητα κατ’ εξαίρεση αποχαρακτηρισμού διαβαθμισμένων αρχείων που άπτονται της αρμοδιότητάς του, όμως αυτό γίνεται μόνο κατόπιν υπουργικής εντολής και εφόσον κριθεί ότι συντρέχουν «λόγοι υπηρεσιακού ή υπέρτερου εθνικού συμφέροντος». Η απόφαση του υπουργού βασίζεται σε αιτιολογημένη εισήγηση αρμόδιας επιτροπής αποχαρακτηρισμού που συγκροτείται επίσης από τον υπουργό.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε συνεπώς τους ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων που διατείνονται ότι η μη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων συνιστά αντιδημοκρατική μεθόδευση και παραπέμπει σε νόμους περί κατασκοπείας», σημειώνει αιχμηρά το υπουργείο Εξωτερικών.

Προσθέτει ότι όσοι ισχυρίζονται ότι η ισχύουσα νομοθεσία πλήττει τη δημοκρατία θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί την ψήφισαν οι ίδιοι παλαιότερα και να ζητήσουν αλλαγή της.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, που την προηγούμενη εβδομάδα κατάθεσε έγγραφα για την όλη υπόθεση, έχει αντιτείνει πάντως ότι ουδέποτε δημοσίευσε τα αρχεία αλλά τα κατέθεσε με καθιερωμένη διαδικασία στη Βουλή ώστε να μπορούν να τα διαβάσουν βουλευτές υπό την εποπτεία υπαλλήλου του κοινοβουλίου.

Τα εν λόγω αρχεία σφραγίστηκαν σε φάκελο από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και παραδόθηκαν στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr