Ντάισελμπλουμ: Στόχος η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Το κλείσιμο της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους είναι ο στόχος για την Ελλάδα, επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έγινε δεκτός νωρίς το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Τόνισε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα, και πώς θα ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, η οποία θα πρέπει να είναι και ο μακροπρόθεσμος στόχος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι τα τελευταια δύο έτη η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, με αποτέλεσμα να έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πάρα το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή είχε μεγάλο κόστος για τους Έλληνες πολίτες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Ντάισελμπλουμ πως η χώρα μας θα εκπληρωσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και αναμένει από τους εταίρους να εκπληρώσουν τις δικές τους σε ό,τι άφορα το ζήτημα του χρέους, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο κ. Παυλόπουλος τονισε επίσης ότι θα πρέπει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο αλλά και ότι θα πρέπει όλοι να βγάλουμε συμπέρασμα από τις γερμανικές εκλογές καθώς αφορούν όλη την Ευρώπη.

Αυτή την ώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 14.15 θα έχει συνάντηση στην ολλανδική πρεσβεία με τον Γιάννη Στουρνάρα, στις 3 με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στο υπουργείο. Στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αργότερα το απόγευμα, στις 18.15 θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economist, ενώ στις 8 το βράδυ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον κ. Ντάισελμπλουμ συνοδεύει ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα να κλείσει ομαλά, γρήγορα και «χωρίς περιττό δράμα» η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, απέστειλε νωρίτερα και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. «Η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη» προειδοποίησε. 

H Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως και ελάφρυνση χρέους, η οποία παραμένει σημαντική, επισημαίνει στο μεταξύ σε συνέντευξή του ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Σημειώνεται ότι απόψε, Δευτέρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλά αποκλειστικά στα νέα του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη για την έξοδο από το μνημόνιο και για το αν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας