Σκληρή πολιτική κόντρα Τόσκα - αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές

Νέα πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την  αντιπολίτευση αναφορικά με τις πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες 48 ώρες στην ανατολική Αττική και τη Ζάκυνθο, με τη Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει κρυφτό από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να χαρακτηρίζει «Κλουζώ» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Αφορμή ήταν οι αρχικές διαρροές στελεχών του υπουργείου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι βλέπουν «σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα», με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να μιλά τη Δευτέρα επισήμως για οργανωμένο σχέδιο στο πρακτορείο. 

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει «απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης» από την κυβέρνηση, με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον Νίκο Τόσκα, τον οποίο αποκαλεί «κατ' ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη», για ανικανότητα. Καλεί δε τον κ. Τόσκα εάν πράγματι διαθέτει στοιχεία για σχέδιο αποσταθεροποίησης να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για τον κ. Τόσκα. «Αποφασιστική &συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter.



Για «φτηνή αντιπολίτευση» κατηγορεί τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο μάλιστα την καλεί «να μην παίζει με τη φωτιά» την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας, δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Αιχμές και από τα άλλα κόμματα

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ανικανότητα και η αδυναμία της Κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική» σχολίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει πως ο συντονισμός είναι ανύπαρκτος και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα μέσα κατάσβεσης, ενώ οι αρμόδιοι είναι ουσιαστικά εξαφανισμένοι.

«Ο τραγικός κ. Τόσκας αγωνίζεται ως νέος Κλουζώ, να ανακαλύψει συνωμότες και συμμορίες», αναφέρει ειρωνικά.

Η ύπαρξη πιθανού σχεδίου εμπρησμών πάνω και στην εμπορευματοποίηση της γης, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία ακολουθώντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συντηρεί κι ενισχύει την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, σχολίασε το ΚΚΕ.

Αιχμηρή τοποθέτηση για τον κυβερνητικό συντονισμό έκανε και ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«H φωτιά κατακαίει την Ελλάδα και τις περιουσίες των ανθρώπων γιατί δεν υπήρξε σχέδιο πρόληψης & επικρατεί απόλυτο χάος στον συντονισμό. Το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες καταστροφές προήλθαν από αναζωπυρώσεις δείχνει την παντελή έλλειψη οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, Το Ποτάμι επισημαίνει ότι από τις 22 Μαΐου ο βουλευτής του Γρηγόρης Ψαριανός είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση των μέσων πυρόσβεσης και το επιχειρησιακό σχέδιο κατά την θερινή περίοδο, όμως ουδέποτε έλαβε σαφή απάντηση.
Πηγή: skai.gr