Εξηγήσεις και Εξεταστικές ζητά η ΝΔ ελέω Μαδούρο και «τάιμ άουτ»

Τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών ζητά εκ νέου η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται αν συζητήσει την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2015 αλλά και να έχει κρυφές επαφές με το καθεστώς της Βενεζουέλας το 2013 ώστε να στηρίξει σχέδια για Grexit.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά συγκεκριμένες εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για το «σκοτεινό» πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις σχέσεις του με το καθεστώς Μαδούρο και το ταξίδι του μετέπειτα υπουργού Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα το 2013.

Χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας στα δημοσιεύματα και στα αιτήματα της ΝΔ, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «προσπαθεί να το εφεύρει» πολιτικό αφήγημα διότι απουσιάζουν πραγματικά επιχειρήματα μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup του Ιουνίου.

«Συνιστούμε ξεκούραση και αναστοχασμό, μήπως και δουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η νέα πολιτική αντιπαράθεση προέκυψε μετά το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» της Κυριακής ότι τον Μάιο του 2015 η κυβέρνηση διαπραγματευόταν την πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ελληνικό «τάιμ άουτ» από τη νομισματική ένωση, και δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για κρυφά ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον Νικολάς Μαδούρο στη Μόσχα.

Το «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύει τηλεφωνικά μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε με τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης όπως υποστηρίζει ο τελευταίος στο νέο του βιβλίο, κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις 11 Μαΐου του 2015.

Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ήταν διατεθειμένος να συζητήσει την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, με προϋπόθεση να μην υπάρξει πτώχευση και να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει και το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας να προσφέρει στην Ελλάδα φθηνό πετρέλαιο και διπλωματική βοήθεια ώστε να υποστηριχθεί η χώρα σε ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

Επικαλούμενη πρώην υπουργό της Βενεζουέλας η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας μαζί με τον Νίκο Παππά μετέβησαν τον Ιούλιο του 2013 στη Μόσχα, για να συναντηθούν με τον Νικολάς Μαδούρο, αλλά τελικά συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα μήνα αργότερα ο κ. Παππάς ταξίδεψε στη Βενεζουέλα, συνοδευόμενος από τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου με το ιδιωτικό αεροσκάφος του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ.

Σκληρές τοποθετήσεις από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Αιχμές για την υπόθεση της Βενεζουέλας άφησε και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «προπαρασκευαστικές ενέργειες του κ. Τσίπρα, για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» που «είχαν αρχίσει από το 2013 (πριν τον κ. Βαρουφάκη)».

«Τα στόματα ανοίγουν και τα SMS Τσίπρα - Βαρουφάκη βγαίνουν στη φόρα» τονίζει το ΠΑΣΟΚ και διερωτάται εάν ο κ. Τσίπρας θα εξακολουθήσει να σιωπά.

«Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ. Τσίπρα» σχολιάζει Το Ποτάμι.

Προσθέτει ακόμη ότι τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας «εμφανιζόταν ως σφοδρός πολέμιος του κ. Σόιμπλε και τον κατήγγειλε ότι θέλει τη χώρα εκτός ευρωζώνης συζητούσε με θετικό τρόπο το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αναζητώντας εναλλακτικές στη Βενεζουέλα του Μαδούρο».
Πηγή: skai.gr