ΝΔ για Άγκυρα: Η λογική του νταή της γειτονιάς δεν φοβίζει κανέναν

«Η λογική του νταή της γειτονιάς δεν φοβίζει κανέναν και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό στην Άγκυρα», επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή το μπαράζ των προκλητικών δηλώσεων της Άγκυρας, τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM για τις τουρκικές απειλές σε ό, τι αφορά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει, όπως εκείνη κρίνει, τα νόμιμα και κυριαρχικά της δικαιώματα. Και οι Έλληνες της παρέχουμε πλήρη στήριξη».

Παραλλήλως επισήμανε ότι αυτό είναι «ένα σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά, που έχει εξελιχθεί σ' έναν δύσκολο, απρόβλεπτο γείτονα, σε έναν αβέβαιο σύμμαχο».

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Άγκυρας, γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «κινείται εκτός διεθνούς νομιμότητας» και «συνιστά απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε επίσης ότι η στάση της Άγκυρας «επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε παράγοντα περιφερειακής και διεθνούς αστάθειας» και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να σταλούν
τα απαραίτητα μηνύματα προς την Άγκυρα προκειμένου η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ να προασπίσουν από προκλητικές συμπεριφορές το κύρος του διεθνούς δικαίου και μετά την ασφάλεια και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα κλιμακώνει τις κινήσεις της στην Κύπρο, με το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros Ηayreddin Pasa να προσεγγίζει την Παρασκευή το πρωί τον Κόλπο της Mόρφου.

«O ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αλλάζει» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, και ζήτησε από όλους υπευθυνότητα. 

«Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα την Πέμπτη κατά την κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Εντός της ημέρας αναμένεται αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης. 
Πηγή: skai.gr