Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέι για το Κυπριακό (upd)

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ομόλογό του του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι στη σκιά του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Άγκυρας.

Αντικείμενο της συνομιλίας τους ήταν η εν εξελίξει Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για το Κυπριακό. Οι προγραμματισμένες πρωινές συνεδριάσεις των δύο τραπεζιών στην Ελβετία αναβλήθηκαν - κατόπιν αιτήματος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην οποία συμφώνησε και η τουρκοκυπριακή- και μετατέθηκαν για το βράδυ, το μεν τραπέζι 2 για τις εσωτερικές πτυχές στις 18.00 (19.00 μ.μ ώρα Ελλάδας) το δε τραπέζι 1 για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια στις 19.30 (20.30).

Τσίπρας και Μέι συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Βρετανία, μαζί με την Τουρκία, αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο βάσει της Συμφωνίας της Ζυρίχης.

Στο Κραν Μοντανά επιστρέφει την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η επιστροφή του κ. Γκουτιέρες αποτελεί επί της ουσίας την ύστατη προσπάθεια, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, να «διασωθούν» οι συνομιλίες.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» τόνισε, σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γκουτιέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ