Ονομαστική για όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (upd)

Αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου, και για το σύνολο των διατάξεών του, συμπεριλαμβανομένων τόσο των μέτρων όσο και των λεγόμενων αντίμετρων, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να καταδείξει την αρνητική ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί των θετικών μέτρων, που όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της συμπολίτευσης θα εξισορροπήσουν τις απώλειες των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής στην ονομαστική ψηφοφορία έχουν το δικαίωμα συμμετοχής και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αποβλήθηκαν ομαδικά από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας μετά το θλιβερό επεισόδιο εναντίον του Νίκου Δένδια.

Αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε και η ΝΔ, προκειμένου να «στριμώξει» τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας με τα επώδυνα μέτρα περικοπής των συντάξεων και του αφορολόγητου, καθώς και το μηχανισμό που θα γίνει η εφαρμογή των αντίμετρων.

Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά στο πολυνομοσχέδιο επί της αρχής, τα επίμαχα άρθρα 1 και 2 αναφορικά με το επιπλέον "ψαλίδι" στις συντάξεις μέσω της προσωπικής διαφοράς, το άρθρο 10 που προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου, καθώς και το άρθρο 15 που έχει συγκεντρώσει τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τις εξουσίες που δίνει στο ΔΝΤ και τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να εφαρμοστούν τα λεγόμενα αντίμετρα.

Να συμμετάσχει στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου αποφάσισε το συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απορρίπτοντας την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για αποχή, διαπιστώνοντας ότι δεν έβρισκε ευήκοα ώτα και σε άλλες παρατάξεις και ίσως αυτό να γυρνούσε μπούμερανγκ στο κόμμα.

¨Ετσι, οι βουλευτές του κόμματος θα συμμετάσχουν κανονικά στη διαδικασία καταψηφίζοντας τα μέτρα, ενώ αποφασίστηκε να καταθέσουν και δικό τους αίτημαγια ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και όλων των άρθρων.

Έμφαση στα αντίμετρα επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση απευθυνόμενη στην κοινωνία, αλλά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ότι εάν η Ελλάδα είναι εντός στόχων όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα τα αντίμετρα θα είναι ακόμη περισσότερα, φτάνοντας μάλιστα τα 3 δισεκ. ευρώ σε μειώσεις φόρων έως το 2021.

«Τα αντίμετρα εξισορροπούν πλήρως τον αρνητικό αντίκτυπο των μέτρων», υποστήριξε νωρίτερα, στο ίδιο πνεύμα, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. «Τα αντίμετρα αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες των μέτρων» δήλωσε όμως αργότερα από το βήμα της Βουλής.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και οι πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα που δεσμεύουν τη χώρα έως το 2021.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά