Κλείσιμο

Τζανακόπουλος: «Ισορροπημένη και βιώσιμη» η συμφωνία

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η συμφωνία για δημοσιονομικά μέτρα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα είναι «ισορροπημένη και βιώσιμη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Υποστήριξε εκ νέου πως πρόκειται για συμφωνία με «μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ θα συνοδευτούν από αντίμετρα που δέχτηκαν οι θεσμοι.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή των αντίμετρων είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών, που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι πλέον ο στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Παραδέχτηκε όμως ότι «δεν μπορεί να προεξοφληθεί» αυτό το χρονοδιάγραμμα και συνεπώς ίσως χρειαστεί νέα, έκτακτη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας λίγες ημέρες αργότερα.

Διευκρίνισε πως η συμφωνία για το χρέος
θα πρέπει να είναι αρκετά γενική ώστε να γίνει αποδεκτή από τη Γερμανία αλλά ταυτόχρονα αρκετά ειδική ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το μοναδικό ζητούμενο από την ελληνική πλευρά, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, είναι να διασφαλίζεται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιβεβαίωσε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι στόχος είναι η έξοδος στις αγορές άμεσα μετά την επίτευξη της συμφωνίας, αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Πηγή: skai.gr