Κλείσιμο

Σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για τη Βενεζουέλα ζητάει η ΝΔ

Οι βουλευτές της ΝΔ καταδικάζουν τα αιματηρά επεισόδια στη Βενεζουέλα. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το σεβασμό της Δημοκρατίας στη χώρα και ζητούν διεξοδική συζήτηση για όσα διαδραματίζονται εκεί.

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά και τα τελευταία αιματηρά επεισόδια, ζητούν βουλευτές της ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας και την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή διμερή και διπλωματική προσπάθεια για αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κωνσταντίνο Δουζίνα, οι βουλευτές της ΝΔ που αποτελούν μέλη της, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση του σεβασμού της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα καθώς και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που όπως σημειώνουν σε συνδυασμό με «την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας - έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια».

Οι ίδιοι καταδικάζουν απερίφραστα «τις βίαιες αντιδράσεις» κατά της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών, που έχουν οδηγήσει όπως τονίζουν σε αιματηρές συγκρούσεις με θύματα πολίτες της χώρας.

Παράλληλα, καταδικάζουν τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας «να αναστείλει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και να τις μεταθέσει στον εαυτό του» και υπογραμμίζουν ότι: «η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας οφείλει να αποκαταστήσει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου να αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα στην χώρα».

Οι βουλευτές της ΝΔ καλούν την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να σεβαστούν το ίδιο τους το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιών που αυτό αποδίδει στα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου, καθώς επίσης:

- Nα προστατεύσει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την ανεξαρτησία του Εθνικού Κοινοβουλίου με το να αποκαταστήσει την θεσμική εξουσία που του αφαιρέθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου…

- Nα απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα…

- Nα συμμορφωθεί με το Σύνταγμα της χώρας και να ορίσει εκλογές οι οποίες θα δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους ελεύθερα και με διαφανή τρόπο.

- Nα σεβαστεί και να εγγυηθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των ειρηνικών συγκεντρώσεων…

- Nα επιτρέψει την είσοδο και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα ως πρώτης προτεραιότητας και να επιτρέψει την πρόσβαση σε παγκόσμιους οργανισμούς που θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ και μέλη της Επιτροπής Άμυνας, απευθυνόμενοι στην ελληνική κυβέρνηση την καλούν να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών «κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ολόκληρη η επιστολή της ΝΔ εδώ.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά