Επιμένουν στελέχη των «53+» κατά των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Μπορεί η περιβόητη επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Φίλη κι άλλων 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και του Πάνου Καμμένου, να παρέμεινε στα χαρτιά, αλλά για στελέχη της κίνησης των «53+» και συνυπογράφοντες την ερώτηση φαίνεται ότι το θέμα δεν έχει κλείσει.

Τα εξοπλιστικά βρέθηκαν για άλλη μία φορά στο στόχαστρο, αυτή τη φορά της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία συνυπέγραφε τη γνωστή ερώτηση και σήμερα άδραξε την ευκαιρία να αφήσει έμμεσες αιχμές για τις διαδικασίες προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση της έκθεσης πεπραγμένων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) η κ. Χριστοδουλοπούλου, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με την εξαίρεση που προβλέπεται για τις προμήθειες που κάνει το ΥΠΕΘΑ από τη διατύπωση γνώμης της Αρχής, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως η ίδια διαφωνεί με αυτή την πρακτική.

«Η εξαίρεση που υπάρχει για τις προμήθειες που κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για λόγους ασφαλείας, που δεν έρχονται ποτέ στη δική σας Αρχή, ήθελα να μάθω ποια η σκοπιμότητα κι αν ισχύει αυτό κ σε άλλες χώρες», ρώτησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία παρά τις απαντήσεις που έλαβε από τους επικεφαλής της Αρχής δεν φάνηκε να πείθεται και συνέχισε με αιχμηρό ύφος.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που ακολούθησε με τον γενικό διευθυντής της ΕΑΑΔΗΣΥ, Θεόδωρο Σαρρή και την προϊσταμένη του τμήματος Μελετών, Μίνα Καλογρίδου.

- Μ. Καλογρίδου: Υπάρχει ειδική οδηγία για την άμυνα που ενσωματώθηκε στον τελευταίο τόνο και επιλέχθηκε από το νομοθέτη να μη δίνει γνώμη η Αρχή. Αυτό αφορά μόνο το αμυντικό υλικό κι όχι τις άλλες προμήθειες του ΥΠ.ΕΘ.Α.
- Τ. Χριστοδουλοπούλου: Τα εξοπλιστικά δηλαδή;
- Μ. Καλογρίδου: Τα εξοπλιστικά είναι εκτός.Για την ασφάλεια είναι μία κοινή ευρωπαϊκή στάση, δεν προβλέπεται μόνο στο δικό μας πλαίσιο.
- Τ. Χριστοδουλοπούλου: Προφανώς είναι πολιτικοί οι λόγοι, όχι οικονομικοί ή επιβάρυνσης των Αρχών.
- Θ. Σαρρής: Και κυρίως εθνικοί λόγοι θα έλεγα κυρία πρόεδρε.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr