Πρόταση ακόμα και για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων κατέθεσε η Κομισιόν (upd)

Πρόταση ακόμα και για μία Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών ταχυτήτων παρουσίασε για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε τη «Λευκή Βίβλο» της Κομισιόν που περιέχει πέντε διαφορετικές στρατηγικές για το μέλλον της Ε.Ε. μετά το Brexit.

Η πλέον βαρυσήμαντη πρόταση θα επιτρέπει σε ομάδες κρατών-μελών να προχωρούν σε βήματα βαθύτερης ενοποίησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ή τη συμμετοχή των απρόθυμων χωρών. Όσοι απέχουν πάντως θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην «εμπροσθοφυλακή» αργότερα.

«Εάν δεν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία στο επίπεδο των 27, αυτό θα πρέπει να είναι δυνατό για όσους θέλουν να προχωρήσουν […] Αυτοί που δεν θέλουν να λάβουν μέρος θα μπορούν να το πράξουν αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το εν λόγω σχέδιο θα δημιουργήσει πολλούς «ομόκεντρους κύκλους» στους κόλπους της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της ευρωζώνης, η πρόταση θα επιτρέπει σε κράτη που το επιθυμούν να συνεργάζονται στενότερα σε πεδία όπως η φορολογία και οι κοινωνικές παροχές, εναρμονίζοντας περαιτέρω τις πολιτικές τους.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλών ταχυτήτων έχει ταχθεί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Πέραν του σεναρίου για Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων, η Λευκή Βίβλος περιέχει τέσσερα ακόμη σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει ουσιαστικά τη διατήρηση του status quo με «θετική» μεταρρυθμιστική στρατηγική που θα βελτιώνει τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών, χωρίς υπερβολικές πρωτοβουλίες για ρυθμιστικά πλαίσια.

Το δεύτερο, προβλέπει ουσιαστικά την υποβάθμιση της Ε.Ε. και τη μετατροπή της σε μπλοκ που θα ασχολείται μόνο με τις υποθέσεις τις ενιαίας αγοράς. Ήταν το μοναδικό σενάριο που ο κ. Γιούνκερ απέρριψε ανοιχτά κατά την ομιλία του στην Ευρωβουλή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η Ε.Ε. «δεν είναι μόνο αγορά, εμπορεύματα και χρήμα».

Η τρίτη επιλογή προβλέπει μία πιο ευέλικτη Ε.Ε., που θα έχει μεν μειωμένες αρμοδιότητες αλλά θα είναι στοχευμένα πιο δραστήρια σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η συνοριακή ασφάλεια, η ενιαία αντιμετώπισαν της τρομοκρατίας και η πολιτική ασύλου.

Η τέταρτη προβλέπει ουσιαστικά μία Ευρώπη extra large, με άμεση εμβάθυνση της Ένωσης σε πολλά ζητήματα.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, όπου οι ηγέτες θα γιορτάσουν την 60η επέτειο από την ιδρυτική συνθήκη της Ένωσης και θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της.

Η Σύνοδος της Ρώμης θα είναι «η στιγμή γέννησης της Ευρώπης των 27», είπε ο κ. Γιούνκερ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης