Αντιπολίτευση: Απέραντο «ρουσφέτι» το ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών

«Όχημα» για την εξυπηρέτηση «ημετέρων» μέσω «ρουσφετολογικών» διατάξεων, χαρακτηρίζουν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ αποδέκτης πυρών κι από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έγινε η κυβέρνηση και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το πρώτο λεπτό ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας δηκτικά ότι: «η μόνη αρχή που μπορεί να εντοπίσει κανείς σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η “ιερά αρχή του ρουσφετιού”. Μόνο Ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις και διατάξεις που γεννούν ερωτηματικά και χρήσουν διευκρινίσεων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο».

Στο στόχαστρο του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν 5 άρθρα του νομοσχεδίου, με βασικότερο το άρθρο 38, για το οποίο κατηγόρησε προσωπικά τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ότι επιχειρεί μέσω μετατάξεων να «αυγατίσει» το προσωπικό που θα φέρει εις πέρας το πολυσυζητημένο εγχείρημά του www.kathimerinotita.gr .

Η εν λόγω διάταξη παρέχει στο εξής τη δυνατότητα κάλυψης των θέσεων (πλην προϊσταμένων) της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης και με μετατάξεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έναντι της μετάταξης αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού που επιτρεπόταν μέχρι σήμερα και της απόσπασης υπαλλήλων αορίστου χρόνου . Παράλληλα, ορίζει ότι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που έχουν ήδη αποσπαστεί εκεί μπορούν να κάνουν μετατροπή της απόσπασης σε μετάταξη.

«Γιατί το κάνετε; Μα γιατί έχουν ήδη αποσπαστεί εκεί 45 άτομα. 20 παραπάνω από όσα προβλέπει το Οργανόγραμμα. Και γιατί στον κο Φλαμπουράρη δεν φτάνουν οι μόνιμοι και θέλει να κουβαλήσει και τους αορίστου χρόνου, γιατί θέλει να λειτουργήσει εν είδει μεγάλου πολιτικού γραφείου που θα διεκπεραιώνει τα αιτήματα του kathimerinotita.gr. Υποκλίνομαι πάντως μπροστά στην εφευρετικότητα και την κατανάλωση φαιάς ουσίας για να διαπράξετε το σφάλμα», υπογράμμισε σκωπτικά ο Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ, κατήγγειλε ως «ρουσφετολογικό» το άρθρο 25, με το οποίο προβλέπεται η νομιμοποίηση των δαπανών για την πληρωμή των συμβασιούχων καθαριότητας στο δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, οι συμβάσεις των οποίων είχαν παραταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ έως τις 31/12/2017, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε μπλοκάρει την πληρωμή τους. «Η πρακτική σας είναι αντισυνταγματική. Ανοίγει δρόμο για προσλήψεις από το παράθυρο. Και διερωτώμαι αφού οι προσλήψεις αντιβαίνουν στο Σύνταγμα πώς θα νομιμοποιήσετε τις δαπάνες γι’ αυτές», σημείωσε ο κος Βορίδης.

Ο ίδιος επικέντρωσε τη σκληρή κριτική τους και στη διάταξη που ορίζει ότι σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν θα απαιτούνται για 2 έτη περιβαλλοντικές μελέτες για έργα, αφήνοντας υπαινιγμούς για εξυπηρετήσεις, ενώ έδωσε έμφαση και στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου με το οποίο νομιμοποιούνται 6 κατηγορίες δαπανών παρελθόντων ετών των Περιφερειών κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται γιατί αυτές είχαν απορριφθεί.

Η εν λόγω ρύθμιση για την εκκαθάριση δαπανών των Περιφερειών σχολιάστηκε και από τον ειδικό αγορητή του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος ζήτησε από τον επισπεύδων υπουργό Πάνο Σκουρλέτη περαιτέρω πληροφόρηση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ύψος αυτών των δαπανών καθώς και τους Δήμους που τις έκαναν και γιατί πέραν της νομοθεσίας.

Τέλος, ερωτηματικά σύμφωνα με τον κο Βορίδη γεννά και η ρύθμιση που παρατείνει για έναν ακόμα χρόνο – έως το τέλος του 2017 – την εξαίρεση των συμβάσεων για το προσφυγικό από τον σχετικό νόμο με την επίκληση εκ νέου των έκτακτων αναγκών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εξαπολύοντας πυρά εναντίον της κυβέρνησης και καταγγέλλοντάς την για απόπειρα προώθησης «ρουσφετιών», σχολιάζοντας καυστικά ότι: «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται αλλά έχουν γνώση οι φύλακες» και προσθέτοντας: «έχετε μάθει να αερολογείτε. Είστε οι βασιλιάδες του “ΘΑ”. Είστε στο λαβύρινθο των ψεύτικων υποσχέσεών σας και της αυταπάτης, αλλά δεν ξεχνάτε να φέρετε μερικά πράγματα που βολεύουν τα ψηφαλάκια σας».

Ο κος Γρηγοράκος επέμεινε ιδιαίτερα στο άρθρο 35, το οποίο η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατήγγειλε νωρίτερα με ανακοίνωσή της ως προσπάθεια εξυπηρέτησης εταιριών γεωργικών φαρμάκων. «Κάποιοι θέλουν να πληρώσουμε τα ληγμένα. Ούτε η υγεία του λαού δεν σας νοιάζει», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αν ανοίξετε την εγκυκλοπαίδεια και δείτε τι λέει στο λήμμα “ρουσφέτι” θα καταλάβετε ότι είναι συνώνυμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να είστε προσεκτικοί λοιπόν», ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος σήκωσε το γάντι που του πέταξαν και πέρασε στην αντεπίθεση με εξίσου σκληρούς όρους.

Ο κος Σκουρλέτης προκάλεσε αίσθηση όταν επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί νομοσχεδίου χωρίς αρχή, μέση και τέλος, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για αποτέλεσμα επιλογής της κυβέρνησης στο πλαίσιο βελτίωσης του φαινομένου «βροχή τροπολογιών»,το οποίο προφανώς θα αντικατασταθεί με νομοσχέδια «σκούπα», ενώ σχολιάζοντας την κριτική για το περίφημο άρθρο 16 σχετικά με τους συμβασιούχους καθαριότητας, υποσχέθηκε την εξέταση της μονιμοποίησής τους μετά το 2017, καθώς όπως είπε καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Νωρίτερα, τον όρο «σκούπα» είχε αποδώσει στο νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, στηλιτεύοντας την πρακτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσουν όπως είπε ένα «νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Χωρίς συνδετικό ιστό μεταξύ των διατάξεων.

Για νομοσχέδιο «ποτ πουρί άσχετων διατάξεων» έκανε λόγο ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ δια στόματος Διαμάντως Μανωλάκου, η οποία διαχώρισε τη θέση του κόμματος υπέρ του άρθρου 25 σχετικά με την πληρωμή των συμβασιούχων καθαριότητας των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά