Δριμύ κατηγορώ της ΝΔ για «άλωση» του κράτους από την κυβέρνηση

Σε σφυροκόπημα της κυβέρνησης και προσωπικά της αρμόδιας υπουργού Όλγας Γεροβασίλη προχώρησαν βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή επίκαιρη επερώτηση για τη διόγκωση του Δημοσίου μέσω προσλήψεων «φίλων» και «ημετέρων», εξαπολύοντας πυρά περί επιχείρησης «άλωσης» του κράτους, αναξιοκρατία και αδιαφάνεια.

«Είστε αδιάβαστοι», ήταν η απάντηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που αποπειράθηκε να αποκρούσει μία-μία τις κατηγορίες.

«Χρησιμοποιείτε το Δημόσιο ως ένα δικό σας κομματικό φέουδο. Δεν μπορεί να καλείται ένας λαός να πληρώνει την επιθυμία της κυβέρνησης να βολέψει ‘ημετέρους’ κόντρα ακόμα και στο Σύνταγμα», τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς.

Επικαλέστηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος την αύξηση θέσεων στα πολιτικά γραφεία πέντε υπουργών, που μεταφράζονται σε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 939.000 ευρώ ετησίως.

Στις συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους Δήμους έδωσε έμφαση ο Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως αν και η πρακτική αυτή κρίθηκε «παράνομη» από το Ελεγκτικό Συνέδριο η κυβέρνηση θεσμοθέτησε και δεύτερη παράταση.

«Είστε σε αποδρομή και λέτε κάθε νομοσχέδιο πρέπει να μας φέρνει 1.000 - 2.000 για να παριστάνουμε ότι φτιάχνουμε ένα μπετοναρισμένο ακροατήριο και συνεχίζετε τη ρουσφετολογική τακτική», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Σφοδρότατη ήταν η επίθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για «καθεστωτικό σχέδιο άλωσης του κράτους».

«Είναι αδίστακτος και καθεστωτικός ο τρόπος που εφαρμόζεται το σχέδιο άλωσης του κράτους και των ΜΜΕ. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να μείνετε στις καρέκλες σας, αδιαφορώντας αν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. Θα αντισταθούμε σθεναρά στο σχέδιο άλωσης της Δημοκρατίας. Ένα πράγμα θα υπηρετήσουμε. Την επιταγή του λαού ‘Να φύγετε’», υπογράμμισε η κ. Ασημακοπούλου.

Για «λαφυραγώγηση» του κράτους έκανε λόγο ο Χρήστος Μπουκώρος, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επικέντρωσε την κριτική του στην αύξηση της μισθολογικής δαπάνης κατά 144 εκατομμύρια ευρώ μόνο στο πρώτο εννεάμηνο του 2016.

Μπαράζ απαντήσεων Γεροβασίλη

«Είστε αδιάβαστοι», ήταν η απάντηση-μομφή της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία χαρακτήρισε «λάθος» τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές της ΝΔ, προερχόμενα όμως κι από την ΕΛΣΤΑΤ και επαναλαμβάνοντας τη ρητορική Μαξίμου περί πρόθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους.

Επιχειρώντας να αποκρούσει τις αιτιάσεις περί αυξημένων προσλήψεων, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ισχυρίστηκε ότι πολλές προέρχονται από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, συνεπώς δεν εντάσσονται στον κανόνα 1 προς 5, προσθέτοντας ότι η μοναδική αύξηση που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 2.111 άτομα εκ των οποίων οι 1.900 εργάζονται σε υπηρεσίες υγείας.

«Τι θέλετε; Να απολύσουμε κόσμο από την Υγεία; Εσείς θα το κάνετε», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ.

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων, η Όλγα Γεροβασίλη απέδωσε εκ νέου την αύξησή του αριθμού τους στην αλλαγή καταγραφής τους και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι περιλαμβάνονται πλέον σε αυτούς όχι μόνο εκείνοι του κράτους αλλά και των ΟΤΑ, καθώς και οι ειδικοί σύμβουλοι των πολιτικών προσώπων.

Για τη δε αύξηση του μισθολογικού κόστους η ίδια υποστήριξε ότι αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και τροποποιήθηκε ο λογιστικός τρόπος καταγραφής δαπανών. «Κανείς δεν νομιμοποιείται να μιλά για δικά μας παιδιά ή κομματικούς στρατούς. Μάλλον το στηρίζεται στα τερτίπια που κάνατε εσείς μην καταγράφοντας το σύνολο των μετακλητών. Σε υπουργό που είχε 53 άτομα προσωπικό καταγράφονταν μόλις οι 8», τόνισε η κ. Γεροβασίλη αντιστρέφοντας τα πυρά.

Όσο για τις κατηγορίες περί προσπάθειας «μαζικών μονιμοποιήσεων» εργαζομένων στους ΟΤΑ μέσω της τροπολογίας που δίνει δυνατότητα στους δημάρχους τη δυνατότητα να παραιτούνται από ένδικα μέσα, η Υπουργός, υποστήριξε οι δήμοι έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα πράξουν, χαρακτηρίζοντας «επιστημονική φαντασία» τα περί μονιμοποιήσεων.

Πάντως οι εξηγήσεις που παρείχε η Όλγα Γεροβασίλη, δεν έπεισαν ούτε τους βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης, που άσκησαν εξίσου σκληρή κριτική με κοινό παρανομαστή τις «κομματικές προσλήψεις», στρέφοντας συχνά τα βέλη τους και εναντίον της ΝΔ που κατέθεσε τη σχετική επερώτηση.

«Τα λόγια για αξιοκρατία και σύγκρουση με τις πελατειακές λογικές αποδείχτηκαν προεκλογικά πυροτεχνήματα που έσβησαν γρήγορα και ψέματα που ονομάστηκαν αυταπάτες», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε κραδαίνοντας τη ρομφαία που θα σκότωνε το δράκο του πελατειακού συστήματος αλλά αντί να τον σκοτώσει έγινε ο καλύτερός του φίλος ταΐζοντάς τον συνεχώς», σχολίασε σκωπτικά ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Επίθεση σε τρία μέτωπα εναντίον ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, κατηγορώντας τους αμφότερους για αναξιοκρατία και εγκαθίδρυση του πελατειακού συστήματος, για να καταλήξει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε πάρει μεταπτυχιακό και σ’ εσάς μάλιστα δεν φτάνει ένας διορίζεται κι ολόκληρη την οικογένεια».
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά