Τζανακόπουλος: Ο Ομπάμα πιθανόν να θέλει να αποχωρήσει με λύση στο χρέος

- Αστακός η Αθήνα λόγω Ομπάμα
- Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις 

Στην εκτίμηση ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας, την Τρίτη και την Τετάρτη, δεν ενέχει μόνον πολιτικό συμβολισμό, αλλά και πολιτική σημασία, καθώς ένα από τα κορυφαία ζητήματα που θα θέλει να κλείσει είναι και το ελληνικό χρέος, προχώρησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επικαλούμενος και την συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου στην Καθημερινή. 

«Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα η έλευση του Αμερικανού προέδρου, του κ. Ομπάμα, στη χώρα μας. Μετά από 17 χρόνια Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει το μέγιστο θέμα του ελληνικού χρέους, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, με το Κυπριακό, αλλά και άλλα διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  μιλώντας στον Real FM.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του αμερικανού προέδρου, στην Καθημερινή, ότι αποτελεί για εκείνον ένα κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική και είναι ακριβώς γι' αυτό το λόγο που, πιθανόν, η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

"Εφικτός στόχος να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση" 

Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης και στα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε πως «υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν τα εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει για μείωση του ορίου όπου οι απολύσεις θεωρούνται μαζικές. Σε αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις... Υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές διαφορές όσον αφορά τα δημοσιονομικά οι οποίες αναμένεται να γεφυρωθούν –και από κει και πέρα υπάρχει και το ζήτημα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης όπου θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση για να συμπληρωθούν τα χρήματα που από τον προϋπολογισμό θα κατευθυνθούν προς το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται για πολύ μεγάλες διαφορές, πρόκειται για διαφορές οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, μπορούν να γεφυρωθούν μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και να καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή συμφωνία».

Στην ερώτηση αν στόχος της κυβέρνησης είναι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουν λυθεί τα θέματα της αξιολόγησης ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε δε πως «αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος και νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτός».

Για πρωτοφανή, μετά το 2008, ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, έκανε λόγο εξάλλου σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλούμενους τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην έκθεση των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr