Reuters: Ο Τσίπρας θέλει να περιθωριοποιήσει υπουργούς για να μειώσει το χρέος

Το ενδεχόμενο να θέσει στο περιθώριο υπουργούς που αποτελούν «εμπόδια» στην ελάφρυνση του χρέους από τους θεσμούς εξετάζει, σύμφωνα με το Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που σχεδιάζει για να αναστρέψει την κάμψη της δημοτικότητας . Tο πρακτορείο Reuters επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους για το άρθρο του.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητική πηγή, που επικαλείται το Reuters, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αντιτίθεται σε ιδιωτικοποιήσεις - κλειδιά που απαιτούν οι θεσμοί, μεταξύ αυτών και την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, είναι μεταξύ των υπουργών που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν, αντίθετα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ανασχηματισμός θα καταδείξει τις ευαίσθητες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στην υιοθέτηση επώδυνων μεταρρυθμίσεων και την τόνωση των ποσοστών του «αριστερίστικου» ΣΥΡΙΖΑ που βαίνουν διαρκώς μειούμενα στις δημοσκοπήσεις.

«Εξελέγη για πρώτη φορά πριν από 21 μήνες υποσχόμενος να βάλει τέλος σε χρόνια λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία λόγω της προοπτικής να εκδιωχθεί η χώρα από τη ζώνη του ευρώ συνεχίζοντας τις σκληρές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός του τρίτου πακέτου διάσωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Εάν ο Τσίπρας χρειάζεται ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο μπορεί ολοκληρώσει τη (δεύτερη) αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, τότε ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση» δήλωσε μία από τις πηγές, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αυτό το μήνα.

«Αν (ο Τσίπρας) χρειάζεται ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν, τότε ένας ανασχηματισμός πράγματι θα διευκολύνει τα σημεία των διαφωνιών (με τους θεσμούς)» σχολίασε χαρακτηριστικά μία άλλη πηγή, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα εντός του μήνα.

Ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ο Τσίπρας έχει αρχίσει να σκέφτονται την κίνηση για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν έχει πάρει καμία οριστική απόφαση, ενώ ένας τρίτος αξιωματούχος σχολίασε ότι ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται ευρύς, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τη δομή των υπουργείων.

Την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων, με θετικές εξελίξεις για την απομείωση του χρέους έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου και με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και τις συναντήσεις με Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δήλωσε μάλιστα με νόημα ότι με βάση τον ειδικό ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό «κανείς δεν θέλει αναταράξεις το 2017, έτος εκλογών για πολλές χώρες».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την προοπτική ανασχηματισμού η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επικαλέστηκε την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα αναδομηθεί μετά τις διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν στο κόμμα. Ανέφερε ότι το νέο σχήμα θα έχει και εξωκοινοβουλευτικούς και στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, άνω προανήγγειλε αυτόνομο και ενισχυμένο υπουργείο Μετανάστευσης.

Στο μεταξύ, Grexit και εκλογές αν δεν βρεθεί λύση για το χρέος ζήτησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας