Συσπείρωση και άνοιγμα στην κοινωνία οι στόχοι του Τσίπρα στο Συνέδριο

Tη συσπείρωση της κομματικής βάσης, αλλά και τη συστράτευση ευρύτερων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου για τη στήριξη της κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου, θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 το βράδυ από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ .

Ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων και της πολιτικής γραμμής του επταμήνου. "Κλείνουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος όπως δώσαμε τόσοες μάχες για 'κόκκινες γραμμές' εκμεταλλευόμαστε κάθε ρωγμή και κάθε συμμαχία για τη διαπραγμάτευση"  αναμένεται να δηλώσει στους συνέδρους. 

Στόχος της κυβέρνησης, θα αναφέρει ο πρωθυπουργός, είναι ανάπτυξη με αναδιανομή και κοινωνική προστασία. "Οικοδομούμε συμμαχίες για μια νέα κοινωνική Ευρώπη και για την ήττα της λιτότητας" θα δηλώσει. Ακόμη, θα επισημάνει την ανάγκη "να γίνουμε σοβαρότεροι και αποτελεσματικότεροι". 

Για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας θα αναφέρει πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και σώζει την Ευρώπη από την Ακροδεξιά. 

Σημειώνεται ότι για την εξασφάλιση όσο το δυνατών περισσότερων θέσεων στη νέα Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να σημειωθεί σκληρή μάχη μεταξύ της προεδρικής Ενωτικής Κίνησης και της κίνησης "53+", υπό την άτυπη ηγεσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μάχη που θα ενταθεί εφόσον τα μέλη της ΚΕ μειωθούν από 201 σήμερα σε 151 σύμφωνα με σχετική εισήγηση. Οι "προεδρικοί" εμφανίζονται να τάσσονται υπέρ των ανοιγμάτων και περιγράφουν ως αναγκαίους συμβιβασμούς όσα συνέβησαν και οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Αντίθετα, οι "53+" επιμένουν να κάνουν αναφορά σε ήττα για τη μνημονιακή συνθηκολόγηση, εντούτοις σύντροφοί τους υπενθυμίζουν ότι ο άτυπος επικεφαλής τους Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι υπουργός των Οικονομικών.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή για την τυπική επανεκλογή του κ. Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη της νέας Κεντρική Επιτροπής.
Πηγή: skai.gr