Εν μέσω έντασης η υπερψήφιση του ν/σ για το «σπάσιμο» της ΥΠΑ

Με τις 156 ψήφους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη στήριξη της Ένωσης Κεντρώων, εγκρίθηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών για τη σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που μαζί με την τροπολογία για το ΕΤΜΕΑΡ, αποτελούσαν τα δύο τελευταία εκκρεμή προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.

Το νομοσχέδιο
καταψήφισαν κατά την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής 79 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ παρών δήλωσαν 17 βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξήχθη εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, όπου δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης.

Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, άσκησε η ΝΔ, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη να κάνει λόγο για «κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης», τονίζοντας ότι στο πενταμελές εποπτικό συμβούλιο του ΑΠΑ θα συμμετάσχουν και 2 εκπρόσωποι των δανειστών, κάτι που αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία.

Με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα και σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους επιτέθηκε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, εστιάζοντας την κριτική του στην απουσία κοστολόγησης των δαπανών επί του κρατικού προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επειδή το επισπεύδων υπουργείο δεν έστειλε τα απαραίτητα στοιχεία, καθώς και στην πρόβλεψη στελέχωσης των ΑΠΑ και ΥΠΑ μέσω μετατάξεων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, κάνοντας λόγο για «ρουσφέτι».

«Διεκδικείται ηθικά πλεονεκτήματα και έρχεστε να ψηφίσετε ένα άθλιο κατασκεύασμα που επιφυλάσσει στους αρμόδιους υπουργούς να πληρώσουν τις θέσεις με όποιον γουστάρουν, όπως γουστάρουν κι όποτε γουστάρουν; Πρόκειται περί ρουσφετολογικής φαυλότητας», υπογράμμισε ο κ.  Δένδιας και απευθυνόμενος προς τον Χρήστο Σπίρτζη πρόσθεσε δηκτικά: «ελπίζω να σας είμαι συμπαθής για να με μετατάξετε κι εμένα».

Εξίσου δριμεία ήταν και η κριτική των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τον Γιάννη Κουτσούκο, να θέτει επίσης θέμα κομματικών μετατάξεων στις υπηρεσίες των δύο φορέων πολιτικής αεροπορίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης κάλεσε τον κο Σπίρτζη να διευκρινίσει στο νόμο ότι ο Διοικητής της ανεξάρτητης Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας θα είναι Έλληνας – αίτημα το οποίο έκανε αποδεκτό ο επισπεύδων υπουργός καταθέτοντας νομοτεχνική βελτίωση.

«Προωθείτε το ξεπούλημα της ΥΠΑ και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων της. Θα υπάρξει θέμα στην ασφάλεια των πολιτών και τα θέματα εθνικής κυριαρχίας και θα έχουμε μείωση θέσεων εργασίας», σημείωσε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Θέμα οργάνωσης των δομών της ΑΠΑ και της ΥΠΑ, έθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού, προειδοποιώντας για προβλήματα λειτουργίας, λόγω του δαιδαλώδους σχήματος που φαίνεται να διαμορφώνεται.

Ο Υπουργός Υποδομών σήκωσε το γάντι, για να δηλώσει εκ νέου υπερήφανος για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς με το οποίο όπως υποστήριξε οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας διατήρησαν το δημόσιο χαρακτήρα τους, αποφεύγοντας την ιδιωτικοποίηση που «προωθούσε η ΝΔ», ενώ εξασφαλίστηκαν και οι θέσεις εργασίας.
Πηγή: Ναντίν Χαρδάλια