Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνεται του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και θα οδηγήσουν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα, νέα πιο οδυνηρά μέτρα.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που έκανε λόγο για χυδαιότητες, προκάλεσε η αναφορά του εισηγητή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ότι στη διοίκηση του «Υπερταμείου», έχει διοριστεί σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι γυναίκες έχουν τη δική τους υπόσταση. Δεν είναι όπως μάθατε στη ΝΔ», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης υποστήριξε, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας για να βγει η χώρα από την κρίση.

«Προχωράμε στις διαπραγματεύσεις λαβωμένοι, με το μυαλό και τα μάτια μας στο τέλος της λιτότητας και με μεγάλη αισιοδοξία. Δεν πετυχαίνουμε μερικές φορές τους στόχους μας, αλλά είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον έλληνα πολίτη και να φέρουμε την δίκαιη ανάπτυξη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζούλης.

Το έργο των επιτροπών αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Δευτέρα ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπρού σιγή προς τιμήν του Παύλου Μπακογιάννη, με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του από την «17 Νοέμβρη».

Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων στηλίτευσαν την νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης, αποδίδοντας την επείγουσα διαδικασία σε δική της ολιγωρία.

«Το επείγον απλώς δείχνει την ανοργανωσιά της κυβέρνησης», σημείωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιστιώτης από τη Νέα Δημοκρατία.

«Είμαστε θεατές στο ίδιο έργο της ιλαροτραγωδίας για άλλη μια φορά. Αυτός ο τρόπος νομοθέτησης έχει γίνει πλέον σύστημα. Οδηγείτε το κοινοβούλιο με την πλάτη στον τοίχο να αποδέχεται αυτά που δήθεν έχουν διαπραγματευτεί οι ηρωικοί διαπραγματευτές», σχολίασε σκωπτικά ο Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επικριτικός ήταν και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ. «Όταν πρόκειται για μέτρα Αρμαγεδδών η κυβέρνηση τα φέρνει με τη διαδικασία του επείγοντος. Κι επειδή δεν συντρέχει λόγος για πανηγυρισμούς το φέρνει έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, που τόνισε ότι «το επείγον κατέστη μοιραίο επειδή υπήρξε απραξία επί μήνες από την πλευρά της κυβέρνησης».

Κατά της συζήτησης του νομοσχεδίου με διαδικασίες fast track τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων, Ευάγγελος Καρακώστας και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, αντίστοιχα.

Για ασφυκτικά χρονικά περιθώρια έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα με επείγουσες διαδικασίες.


Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά