Κλείσιμο

Βούτσης στον ΣΚΑΪ: Δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων - Έως 20 Ιουλίου η ψήφιση του εκλογικού νόμου

Στην εκπομπή «42 λεπτά» του ΣΚΑΪ, με την Εύα Αντωνοπούλου, μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος εξέφρασε -μεταξύ άλλων- την άποψή του για την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ευρεία πλειοψηφία της Βουλής για την αλλαγή και άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου.

Ο πρόεδρος της Βουλής, στάθηκε στην ανάγκη μετάβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς μία «πιο αλληλέγγυα Ευρώπη», στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Είπε ότι πρέπει να τελειώσει η αυστηρή προτεσταντική προσέγγιση της λιτότητας στην Ευρώπη.

Ο κ. Βούτσης είπε για το Brexit: «Με προβλημάτισε γιατί δείχνει ότι επιταχύνεται μία διαδικασία σημαντικής αμφισβήτησης από διαφορετικές πλευρές και για διαφορετικούς λόγους του οικοδομήματος της Ε.Ε.. Εμείς είχαμε θέσει εδώ και καιρό ότι οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες εθελοτυφλούν και βρίσκονται σε μία κατάσταση που παράγουν παράλύνουν προβλήματα. Το ζήσαμε με το προσφυγικό που έκαναν λες και έπεσαναπό   τον   έκτο   όροφο. Δεν το είχαν καταλάβει ότι περνάνε κατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη, το ζήσαμε με τον πόλεμο στην   Ουκρανία, το ζήσαμε με την κρίση χρέους, που δεν είναι μόνο   ελληνικό ζήτημα και περάσαμε όλη την ταλαιπωρία που περάσαμε. Η Ευρώπη αμφισβητείται ως οικοδόμημα, ως  αρχιτεκτονική, ως πολιτική».  

Ο κ. Βούτσης είπε ότι πρέπει να υπάρξουν δυναμικά βήματα δημοκρατικής, κοινωνικής, οικονομικής σύγκλισης, μέσα από μία πολιτική ενοποίησης. «Τέλειωσε η αλαζονεία της αυθεντίας, της αυστηρής, προτεσταντικής προσέγγισης στην οικονομία, της μεγάλης λιτότητας», ανέφερε επίσης, ενώ εκτίμησε ότι η παρουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έθεσε ζητήματα για να υπάρξει αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη. Παράλληλα, καταλόγισε σε αρκετές ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι «εθελοτυφλούν», δημιουργώντας προβλήματα, αντί να τα επιλύουν.   

Ο κ. Βούτσης είπε για το Brexit: «Με προβλημάτισε γιατί δείχνει ότι επιταχύνεται μία διαδικασία σημαντικής αμφισβήτησης από διαφορετικές πλευρές και για διαφορετικούς λόγους του οικοδομήματος της Ε.Ε.. Εμείς είχαμε θέσει εδώ και καιρό ότι οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες εθελοτυφλούν και βρίσκονται σε μία κατάσταση που παράγουν παράλύνουν προβλήματα. Το ζήσαμε με το προσφυγικό που έκαναν λες και έπεσαναπό τον έκτο όροφο. Δεν το είχαν καταλάβει ότι περνάνε κατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη, το ζήσαμε με τον πόλεμο στην  Ουκρανία, το ζήσαμε με την κρίση χρέους, που δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα και περάσαμε όλη την ταλαιπωρία που περάσαμε. Η Ευρώπη αμφισβητείται ως οικοδόμημα, ως  αρχιτεκτονική, ως πολιτική».  

Για τη παραχώρηση της Ελλάδας περισσότερων οικονομικών αρμοδιοτήτων στην Ε.Ε. είπε: «Από μόνο του στα πλαίσια μίας οικονομικής ένωσης θα ήταν καταστροφικό. Αν αυτό συμβαδίζει   με μία προοδευτική πολιτική, αλληλέγγυα, κοινωνική, ισότιμη Ευρώπη και με δυνατότητα να μην πληρώνουν μέσω της άγριας λιτότητας οι εργαζόμενοι, αλλά να κατανέμονται τα βάρη και να πληρώσουνκαι αυτοί που ως βορράς ή νότος δημιουργούν σήμερα τεράστιες ανισότητες, ναι θα ήμουν υπέρ». Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ε.Ε. δεν  μπορεί να ζήσει έτσι. Στη  Γερμανία, στην Αυστρία το επόμενο ορόσημο θα είναι το 2017 που θα γίνουν εκλογές και τρέμουν από τώρα ένα κόμμα του 13% ξενοφοβικό, αντιευρωπαϊκό, μέσα στη Γερμανία». 

Για τους Podemos στην Ισπανία, ο κ. Βούτσης είπε ότι «δεν πήγε ως δεύτερο (κόμμα) παρόλο που υπήρχαν αυτές οι προβλέψεις γιατί λειτουργούμε μέσα σε αντιφάσεις».

Για το αν θα γίνει τελικά το Brexit, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «όλα αυτά είναι πρωτότυπα, ούτε ξέρουμε. Δεν το συζητάω ότι ήμασταν μετο ΝΑΙ.  Δεν γνωρίζω με ποιόν τρόπο θα γίνει. Θα   είναι ένα είδος ειδικής σχέσης. Είναι τεράστια τα οικονομικά  συμφέροντα να είστε  σίγουρη ότι θα βρουν τους τρόπους με το μίνιμουμ κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο και τις μονοπωλιακές   εταιρίες.  Ίσως αυτό το κόστος να είναι μεγαλύτερο για μετανάστες, εργαζόμενους, φοιτητές εκεί».

Για την επίδραση που μπορεί να έχει το Brexit στην αξιολόγηση, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «θα φέρει και αρνητικές πιέσεις στη χώρα, δηλαδή μία μεγαλύτερη επιμονή στην τήρηση συμφωνηθέντων ώστε να μην χαλαρώσει τογενικό κλίμα της επιτήρησης που είναι ασφυκτικό και άκρως οδυνηρό για τη χώρα». 

Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, τόνισε ότι «δεν έχει συμφωνηθεί κάτι» και πως «ήταν αίτημα του ΔΝΤ που δεν μπήκε από την Ε.Ε». «Μπήκε στο πακέτο από το Δ.Ν.Τ. που δε συμμετέχει στο πρόγραμμα από εκεί και ύστερα ως προς τις λεπτομέρειες,είναι ζητήματα που θα συζητηθούν υπό τη σκέπη των καλύτερων πρακτικώνπου υπάρχουν στην Ε.Ε. και όχι το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Δεν πιστεύω ότι σε αυτά τα ζητήματα,   στα εργασιακά, να υπάρξει κάποια υποχώρηση από την ελληνική πλευρά. Αυτό είναι το πιστεύω μας και γι αυτό θα εργαστούμε. Εκεί θα είμαστε για να τα δούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για το χρέος και τη συμφωνία Τσίπρα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «ήδη το θέμα του χρέους έχει μπει στο τραπέζι και έχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις. Δηλαδή π.χ. το 15% σαν κατώφλι σε σχέση με το ετήσιο ΑΕΠ που από εκεί και κάτω θα είναι η   εξυπηρέτηση του χρέους είναι μία μεγάλη ανακούφιση». 

Πρόσθεσε ότι το 2015 έγινε σύγκρουση και αντιπαράθεση δυνάμεων και στο τέλος «επετεύχθη» μία συμφωνία, η οποία «βεβαίως δεν είναι το πρόγραμμα μας και δεν θα το λειτουργήσουμε σαν το πρόγραμμα μας- πλην όμως βάζει πολλά πράγματα που είναι ενδιαφέροντα και τα οποία μπορούν   να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και με μικρότερα πλεονάσματα και με δυνατότητες και μεσυμμετοχή στην ποσοτική επέκταση του Ντράγκι». 

Για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, είπε ότι «και ο κ. Ρεγκλινγκ -και όχι μόνο- το επανέφερε. Δεν μπορούν να πουν κάτι διαφορετικό πριν συνομολογηθεί κάτι διαφορετικό, το 2% ή και λιγότερο. Αυτό το σήμα έχει έρθει  από το Δ.Ν.Τ.. Δεν θα ανεχθούμε σκληρά μέτρα. Η οικονομία θα πάει πολύκ αλύτερα. Αυτά που έχουμε δώσει, βάλτε το δώσει πάλι σε εισαγωγικά, είναι πράγματι βαριά. Δηλαδή δεν νοείται να πάμε πιο πίσω σε κεντρικά ζητήματα που έχουν υπάρξει υποχωρήσεις, υπαναχωρήσεις και συμβιβασμοί». 

Για την υπερφορολόγηση, τόνισε πως ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μη κάνει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς συντάξεις και σε επιδόματα. Πρόσθεσε πως «δεν θα την έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά «που εύκολα υποσχόταν πλεονάσματα 3,5% ήδη από το 2016».

Πρόσθεσε ότι «ο κόσμος δεν ζορίζεται από επιπλέον φορολόγηση, αλλά από αυτή που υπήρχε και δεν μπορούσαμε να την κλείσουμε. Δεν την αυξήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Φέρτε την εισφορά αλληλεγγύης να δούμε σε ποιες κλίμακες μειώθηκε ή έμεινε ίδια και πάνω από ποια κλίμακα υπήρχε αύξηση. Καλό θα ήταν να μην υπάρχει αλλά από κάπου θα έπρεπε να βρεθεί αυτό το 5,4 το οποίο ήταν το ελάχιστο για  τη διετία», πρόσθεσε.

Για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής σημείωσε ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά.   Αυτό που σας λεω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο   ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή». 

Ο πρόεδρος της Βουλής, ρωτήθηκε για τη συνταγματική αναθεώρηση, σημειώνοντας ότι «το θέμα θα έχει τελειώσει  μέχρι τις 20 Ιουλίου». Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον εκλογικό νόμο που θα περάσει θα είναι στο πακέτο των προτάσεων για να αποκτήσει συνταγματική και μόνιμη ισχύ. - «Σίγουρα υπάρχει (διάθεση συναινέσεων), αρκεί να ανοίξει η συζήτηση πουθα κρατήσει μερικούς μήνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε ώστε ηεπόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική», πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είπε ότι «διεκδικήθηκε, πήραμε στοιχεία του στο τομέα της κοινωνικής οικονομίας,   βεβαίως στεναχωρήθηκα και περισσότερο από όλους». Πρόσθεσε ότι «το παλέψαμε, το παλεύουμε και το πιστεύουμε και κάνουμε ό,τι πρέπειγια να πάνε τα πράγματα καλύτερα για τη χώρα». 
Πηγή: skai.gr