Guardian: Η Αθήνα ανησυχεί ότι το Brexit μπορεί να επαναφέρει και το Grexit

Ανησυχίες για πιθανή αναζωπύρωση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει προκαλέσει στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian.

Ανώτερος έλληνας υπουργός δήλωσε στην εφημερίδα ότι μολονότι στο άμεσο μέλλον το Brexit θα είναι ευνοϊκό, καθότι θα ενισχύσει το κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης στους κόλπους της Ε.Ε., σε βάθος χρόνου οι συνέπειες θα είναι διαφορετικές, και αυτό γεννά κινδύνους για τη χώρα μας.

«Βραχυπρόθεσμα, το Brexit μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, επειδή οι σύμμαχοί μας θα θέλουν τη σταθεροποίηση και να δείξουν αλληλεγγύη. Όμως μακροπρόθεσμα δεν [θα βοηθήσει]. Η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί», είπε ο υπουργός, που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα.

Νωρίτερα, μήνυμα πως το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα λειτουργήσει ως ξυπνητήρι για την αφύπνιση της Ευρώπης είτε θα είναι πύλη εισόδου για την ολισθηρή πορεία των λαών της Ευρώπης, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας.

Ο αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πλέον χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη.

«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επιβεβαιώνει την επιμονή μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας δημοκρατικής δεσμευτικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και για τον εκδημοκρατισμό των δομών της έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί υπηρετώντας τους λαούς της Ευρώπης και να είναι ελκυστική στις κοινωνίες των κρατών-μελών» τόνισε, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του «με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα ως προς το προσφυγικό ζήτημα, για τις αυξανόμενες τάσεις κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τονίζει την «ανάγκη καταπολέμησης του εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών».

«H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η απόφαση των Βρετανών αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr