Οδικό χάρτη συνεργασίας συμφώνησαν Ελλάδα και Γαλλία, με μήνυμα και για το χρέος

Η Γαλλία ελπίζει ότι σύντομα θα βρεθεί λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν οδικό χάρτη οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, που προβλέπει επενδύσεις σε υποδομές, σύσταση ελληνογαλλικών κοινοπραξιών για έργα σε τρίτες χώρες, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και συνεργασία στα μέτωπα της ενέργειας, της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού και των νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Βαλς τόνισε πως το Παρίσι βλέπει με «περισσότερη εμπιστοσύνη» το μέλλον της Ελλάδας και χαιρέτισε τόσο τις θυσίες του ελληνικού λαού, όσο και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη νομοθέτηση «θαρραλέων» μεταρρυθμίσεων.

«Μεταφέρω στην Ελλάδα ένα μήνυμα εμπιστοσύνης», στη «δυναμικότητα της ελληνικής κυβέρνησης» και στις «πολύ μεγάλες δυνατότητες» που έχει η χώρα χάρη στη νεολαία της και την οικονομία της, είπε ο γάλλος πρωθυπουργός.

«Πάντα μπορούν να υπολογίζουν οι έλληνες στη φιλία μας», προσέθεσε, επαναβεβαιώνοντας τη χθεσινή δέσμευση του γάλλου υπουργού Εσωτερικών ότι η Γαλλία θα παραλαμβάνει κάθε μήνα 400 πρόσφυγες από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκαταστάσεων.

Απέτισε δε φόρο τιμής στη «φιλοξενία» και την «αλληλεγγύη» που έχουν δείξει οι έλληνες και ειδικά οι κάτοικοι των νησιών στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αποβιβαστεί στις ελληνικές ακτές.

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη που επέδειξε το Παρίσι κατά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς το καλοκαίρι του 2015, αλλά και στη διαδρομή πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις για το θέμα του χρέους.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι η Γαλλία στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αποκρούοντας ακρότητες που με αφετηρία την Ελλάδα έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή ολόκληρης της ευρωζώνης», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Βαλς για την υποστήριξη που έδωσε η Γαλλία στις «δίκαιες θέσεις» της Ελλάδας, και στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή του γάλλου πρωθυπουργού να μην αναβάλει την επίσκεψή του στην Αθήνα, παρά τις μεγάλες πλημμύρες που πλήττουν την Πόλη του Φωτός. «Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για αυτόν».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η γαλλική στάση θα παραδειγματίσει άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμπλήρωσε ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται κοινές αξίες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανόδου της ακροδεξιάς που απειλεί το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Πηγή: skai.gr