«Απτά αποτελέσματα» ζητεί ο Πούτιν - Τσίπρας: Γυρίζουμε σελίδα

Για ανάγκη «απτών αποτελεσμάτων» μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας σε σειρά παραγωγικών τομέων έκανε λόγο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρέπει να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και τις σχέσεις των δύο λαών μας σε απτά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι η υψηλή τεχνολογία, είναι οι υποδομές, οι επενδύσεις... ελπίζω να τα συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Με φόντο και το αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας στον τουρισμό έχουμε συζητήσει τις προοπτικές στην οικονομία... Τα προβλήματα είναι πολλά, και οι συγκυρίες δύσκολες, αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές» παρατήρησε ο ρώσος πρόεδρος. 



Απευθυνόμενος
από την πλευρά του στον κ. Πούτιν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα.

Κάνοντας λόγο για ιστορικά ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ανοίγονται οικονομικές δυνατότητες και δυνατότητες ενίσχυσης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Έρχεστε σε μια στιγμή που γυρίζουμε σελίδα, τελειώνει η αβεβαιότητα, επανεκκινεί η οικονομία και επιστρέφουμε στην ανάπτυξη... Όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν για την ενίσχυση των σχέσεών μας σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής» σημείωσε. 

«Η επίσκεψη σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεών μας και τη βούληση να αναβαθμιστούν, πράγμα που προωθήθηκε το τελευταίο έτος με τις επισκέψεις μου σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.



Η συνάντηση Πούτιν - Παυλόπουλου 

Έμφαση στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και στις μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνορωσική συνεργασία στην οικονομία με «οδηγό» την κατακόρυφη αύξηση των ρώσων τουριστών στη χώρα μας, έδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Ηρώδου του Αττικού.

Όπως επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος, «υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει, αφού κατά το Μάρτιο ο αριθμός των ρώσων τουριστών αυξήθηκε κατά 523% και οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλους τομείς. «Τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους» τόνισε, με αφορμή και το αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας, τον τουρισμό .



«Όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς σε οικονομία και σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας... Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τα θέματα να τα εξετάσουμε και να ψάξουμε τις λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία έχουμε εδώ στην Ελλάδα μια χώρα με την οποία έχουμε βαθιές ιστορικές πνευματικές σχέσεις» ανέφερε ακόμη ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική πολιτική ηγεσία, την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο που υποστήριξαν την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος όπου εγκαταβιούν εδώ και 1.000 χρόνια ρώσοι μοναχοί.

Από την πλευρά του,
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «η επίσκεψη σας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και όλη Ευρώπη, σε συνδυασμό με την εμβέλεια της μεγάλης χώρας σας, της Ρωσίας.»



Νομίζω ότι στο Άγιο Όρος, κοιτίδα της Ορθοδοξίας, οι σημαντικές άξιες του Χριστιανισμού, και ειδικά της Ορθοδοξίας μπορούμε να εμπνεύσουν τους ξένους ηγέτες με τις αρχές της αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού και της ειρήνης πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασε ακόμη στο πόσο σημαντική είναι η συνεργασία Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ για να δοθεί οριστικά τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία. «Μόνο έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο προσφυγικό ζήτημα και το τεράστιο ζήτημα του Iσλαμικού Κράτους που εκφράζει μια νέα αποτρόπαια βαρβαρότητα αφού οι εκφραστές του διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» παρατήρησε.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, όπως η συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Rosneft για παροχή πετρελαίου. Επί τάπητος αναμένεται επίσης να τεθεί η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην αποκρατικοποίηση ελληνικών μεταφορικών εταιρειών και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τον Άθω το Σάββατο. 

Σημειώνεται ότι κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί το Πεκίνο από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου.
Πηγή: Στέλιος Κάνδιας