Κύκλοι Βενιζέλου: Δεν υιοθετώ καμία κατηγορία – Η χώρα πρέπει να στείλει διεθνώς μήνυμα θεσμικής σοβαρότητας

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να ασχοληθεί η Επιτροπή με το ζήτημα που προέκυψε με την υποκλοπή της συνομιλίας στελεχών του ΔΝΤ καθώς ανεξάρτητα από το ουσιαστικό θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της στάσης του ΔΝΤ ως προς το τρίτο πρόγραμμα, η ύπαρξη υποκλοπής εξέθεσε τη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υιοθετεί καμία κατηγορία κατά της Κυβέρνησης ή δημόσιας υπηρεσίας. Η χώρα όμως πρέπει να στείλει διεθνώς μήνυμα θεσμικής σοβαρότητας και σεβασμού του απορρήτου των επικοινωνιών γιατί έχει ευθύνη για τα συμβαίνοντα στην επικράτεια της.

«Αλλιώς θα μείνει αναπάντητη η επιστολή της κας Λαγκάρντ προς τον κ. Τσίπρα στην οποία ευθέως κατηγορείται η χώρα και θίγεται το διεθνές κύρος της σε μια πολύ κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης» σημείωσε ο κύριος Βενιζέλος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε επίσης πως «Δυστυχώς η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, συμφωνούσης και της ΧΑ, αρνήθηκε να κληθούν στην Επιτροπή η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ( ΑΔΑΕ ), η ΕΥΠ και η ΕΕΤΤ προκειμένου να δοθεί διεθνώς απάντηση σε κατηγορίες κατά της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους κκ. Παρασκευόπουλο και Παπαγγελόπουλο να ενημερώσουν την Επιτροπή αν στις επαφές τους με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου του έθεσαν το μεγάλο θέμα της άρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμφωνήσει με την πρόταση της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2013-14 να καταργήσουν την μεταξύ των δυο κρατών συμφωνία αμοιβαίας προστασίας επενδύσεων που υπερκαλύπτεται από το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο.

«Αν είχε συμβεί αυτό, η Ελλάδα δεν θα είχε να αντιμετωπίσει προσφυγή σλοβακικής τράπεζας κυπριακής ιδιοκτησίας στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων το 2012 ( υπόθεση που η Ελλάδα κέρδισε επί της ουσίας), αλλά και η Κύπρος δεν θα αντιμετώπιζε προσφυγή με την οποία ο κ. Βγενοπούλος αξιώνει τεράστια αποζημίωση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Προσφυγή που είναι εκκρεμής στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο.

Επιπλέον τώρα ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας, προφανώς με έγκριση της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης της Κύπρου, προσέφυγε κατά της Ελλάδος ζητώντας αποζημίωση 4 δις για το κούρεμα των ομολόγων και τη μη χορήγηση ELA από την ΤτΕ. Εμφανίζεται έτσι να φταίει για τις τυχόν ζημίες της Λαϊκής η Ελλάδα !».

Οι δυο υπουργοί απάντησαν ότι το μείζον αυτό θέμα δημοσίου συμφέροντος δεν το έθεσαν στις επαφές τους με την κυπριακή πλευρά.
Πηγή: skai.gr