Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη

«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στο διάλογο μεταξύ του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και της επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο WikiLeaks.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ που είδαν το φως της δημοσιότητας «δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα», καταγγέλλοντας ότι «κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης».

Σύμφωνα με το προδημοσίευμα του «Έθνους», ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλει μπαράζ πρωτοβουλιών για την αναχαίτιση πιθανών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του Ταμείου.

Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός έστειλε για το θέμα επίσημη επιστολή στην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκφράζει την βαθιά του ανησυχία σχετικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την «Huffington Post», που δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του και σημειώνει ότι «η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε».

Μάλιστα, αν και δεν αναφέρεται προσωπικά στον Πόουλ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη προς τους αξιωματούχους του ΔΝΤ που φέρονται να εκφράζουν απόψεις υπέρ της χρήσης ενός πιστωτικού γεγονότος με εκβιαστικό τρόπο.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ζητεί από την κ. Λαγκάρντ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνει μία γρήγορη και επιτυχής κατάληξη της υπό διαπραγμάτευσης αξιολόγησης.

Πέραν της επιστολής στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Τσίπρας είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ολόκληρο το έγγραφο που δημοσίευσαν τα WikiLeaks ΕΔΩ (pdf)
Πηγή: skai.gr