Κλείσιμο

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Αλλάζει στρατηγική για την ονομασία των Σκοπίων η κυβέρνηση;

Ερωτήματα για ενδεχόμενη αλλαγή εθνικής στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ άφησαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή οι νέες δηλώσεις στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ του Μάκη Μπαλαούρα, περί «Μακεδονίας» («δεν θα απέρριπτα το ενδεχόμενο της ονομασίας «Μακεδονία»).

«Οι απαράδεκτες νέες δηλώσεις στελέχους της κυβερνητικής παράταξης προφανώς καταδεικνύουν αυτό που πιθανότατα υπάρχει στο μυαλό των περισσοτέρων που στελεχώνουν αυτή την κυβέρνηση» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τσιάρας.

«Όταν μια συγκεκριμένη εθνική θέση που δεν έχει αλλάξει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες μπαίνει σε μια λογική συζήτησης, ή ενδεχομένως νέων αποδοχών, φαίνεται καθαρά ότι απουσιάζει η σοβαρή γραμμή της εθνικής εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.

«Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή, που η μεγάλη κρίση που μαστίζει την Ελλάδα στην οικονομία το προσφυγικό-μεταναστευτικό ενδεχομένως θα μας οδηγήσει και σε ακόμη πιο δυσάρεστες εξελίξεις με συγκεκριμένο σημείο αναφοράς τις από παλιά σταθερές εθνικές μας θέσεις» προειδοποίησε δε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Όχι εκκινώντας από εθνικιστικές θέσεις αλλά από την εθνική στρατηγική που χαράχτηκε εδώ και δεκαετίες για τη FYROM με μεγάλη περίσκεψη παρακολουθούμε όσα λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άραγε προσωπικές απόψεις, που ο καθένας χωρίς ευθύνη τις λέει; Ή μας προετοιμάζουν για αλλαγή της εθνικής στρατηγικής;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Να δούμε τι άλλο επικίνδυνο και περίεργο θα ακούσουμε από τα χείλη στελεχών και βουλευτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος.

«Εμείς λέμε ότι η σκέψη και η πρόταση της Ένωσης Κεντρώων είναι ξεκάθαρη. Να μην υπάρχει ο όρος ‘Μακεδονία’ στα Σκόπια. Μόνο έτσι θα δώσουμε στήριξη στα Σκόπια αν δεν υπάρχει καθόλου η ιερή λέξη ‘Μακεδονία’ στους Σκοπιανούς» ξεκαθάρισε ο κ. Καλλιάνος.

Τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει πάντως οι δηλώσεις του Δημήτρη Μάρδα και του κ. Μπαλαούρα για «πρόσφυγες/ επενδυτές» και αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» αντίστοιχα.
Πηγή: skai.gr