Βίτσας: Σχέδιο ανασυγκρότησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

O αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ανακοίνωσε σχέδιο ανασυγκρότησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την ενίσχυση των δομών λειτουργίας και οργάνωσης της διαχείρισης των κέντρων φιλοξενίας με το διορισμό διοικητικού συμβουλίου.

Το υπουργείο θα μετονομαστεί σε υπουργείο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δομή λειτουργίας και θα έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας για τα προσφυγικά ζητήματα.

Ο κ. Βίτσας τόνισε σε εκδήλωση για το προσφυγικό του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «πρέπει να ενισχύσουμε το υπουργείο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, ώστε να έχει δομή. Προετοιμαζόμαστε μέσα στη διαδικασία συγκρότησης του υπουργείου για τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας, που θα πρέπει να έχουν διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του υπεύθυνου του υπουργείου και όπου να υπάρχει τοπική έκφραση του οικείου δήμου».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ως την Κυριακή θα είναι διαθέσιμες 9.000 νέες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την χώρα ενώ την επόμενη εβδομάδα στόχος είναι να ετοιμάσει άλλες 10.000 θέσεις. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μικρών, πολύ προσωρινών δομών φιλοξενίας στους δήμους έξω από την Αττική, που θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας, τη δημιουργία μικρότερων και καλύτερων δομών φιλοξενίας με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και την δημιουργία προγραμμάτων παιδείας και εργασίας σε όσους χρειαστεί να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά (οι πύλες Ε1 και Ε2), θα πρέπει να λειτουργεί ως δομή πρώτης φιλοξενίας από τα νησιά για περίπου 1.000 ανθρώπους πριν προωθηθούν στις άλλες δομές φιλοξενίας.

Για την σημερινή  Σύνοδο Κορυφής ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «πολιτικό καθήκον μας, είναι να επιμείνουμε ότι η ΕΕ και η Ευρώπη δεν είναι ένας χώρος κλειστών συνόρων».

Όσον αφορά τον Γιάννη Μουζάλα, σχολίασε ότι «παλεύει να έχουμε μια επωφελή συμφωνία για τους πρόσφυγες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ιδέα της δημοκρατικής Ευρώπης και για την Ελλάδα», λέγοντας ότι μαζί με τον Πάνο Καμμένο «έχουν προσφέρει πάρα πολλά στη διαχείριση του προσφυγικού στη χώρα και είναι κρίμα που δημιουργείται ανάμεσά τους ένα ζήτημα που δεν αφορά το προσφυγικό».
Πηγή: skai.gr