«Έμπνευσης» Μέρκελ το τελεσίγραφο Άγκυρας για «λύση-πακέτο» στο προσφυγικό;

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είναι ο εμπνευστής της τελεσιγραφικού ύφους φόρμουλας της Άγκυρας για «λύση-πακέτο» στο προσφυγικό, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, αλλά ούτε επιβεβαιώνονται.

Βασικά ανταλλάγματα
είναι το «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία, η απελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες και η παραχώρηση επιπλέον βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στήριξης της Άγκυρας σε συνολικά 6 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων το Βερολίνο και η Άγκυρα είχαν επιδοθεί στη διαμόρφωση ενός πλαισίου «ελκυστικών προτάσεων», το οποίο «εμβολιάστηκε σε όλες τις πρόνοιες του» από Γερμανούς τεχνοκράτες και υποβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σε ανταπόκρισή από τις Βρυξέλλες γράφει ότι:

- Υπό την «υψηλή καθοδήγηση» της Άνγκελα Μέρκελ, μπήκαν οι τελευταίες πινελιές της φόρμουλας που παρουσίασε αιφνιδιαστικά την επόμενη μέρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου στους ανυποψίαστους, λοιπούς 26 ηγέτες, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και ένα μικρό «ρετούς» της λίστας ανταλλαγμάτων. Προτάχθηκαν τα τρία βασικά αιτήματα, για «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων, για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων και για επιπλέον οικονομική στήριξη, αλλά απαλείφθηκε η αναφορά σε αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας, αν και υπήρχε στα προσχέδια που επεξεργάστηκαν τεχνοκράτες της κυβέρνησης της Άγκυρας.
- Αποφασίστηκε ο κ. Νταβούτογλου να παρουσιάσει τις προτάσεις του και να αποχωρήσει αμέσως από τη Σύνοδο (όπως και έγινε), προκειμένου να παρασχεθεί χρόνος στους ηγέτες για «περισυλλογή» και να αναληφθεί κοινή δράση από την Άνγκελα Μέρκελ και την ολλανδική προεδρία για έγκρισή τους (κάτι που επίσης έγινε).

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες τις κυπριακής εφημερίδας, ο κ. Τουσκ ενημερώθηκε το πρωί της 7ης Μαρτίου, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Κύπριος πρόεδρος , ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τουσκ για να τον ενημερώσει διεξοδικά για το Κυπριακό, βρέθηκε προ εκπλήξεως. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ανέφερε ότι «θα έχουμε κάποιες προτάσεις από τον Αχμέτ (σ.σ. Νταβούτογλου)», θέτοντας παράλληλα ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη την αξίωση του Τούρκου πρωθυπουργού για «ξεπάγωμα» πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, «το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο «ξεπάγωμα» τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, κάτι που κατέστησε σαφές και προς τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τόσο στο πλαίσιο απευθείας συνάντησης με τον κ. Νταβούτογλου, όσο και σε εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση, ζήτησε ανταλλάγματα, παραπέμποντας στις προτάσεις της Λευκωσίας για άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και για επιστροφή των Βαρωσίων.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου
απάντησε ότι το ζήτημα του ανοίγματος λιμανιών είναι συνδεδεμένο με τη νομιμοποίηση των πτήσεων από το Ερτζιάν (σ.σ. παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου), ενώ τουρκικοί κύκλοι ισχυρίζονταν ότι δεν τους μεταφέρθηκε αίτημα για επιστροφή των Βαρωσίων, το οποίο όπως είπαν, σε κάθε περίπτωση, «μόνο στο πλαίσιο συνολικής λύσης θα μπορούσε να ικανοποιηθεί».

Οι στόχοι της Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος φιλοδοξεί ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία με την Τουρκία θα δημιουργήσει εικόνα συνολικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος από την ΕΕ τερματίζοντας την εις βάρος της κριτική, στο εσωτερικό της Γερμανίας. Επίσης, θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης «αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που οφείλει να κερδίσει για να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας, στις εκλογές του 2017».

Ο δεύτερος στόχος
της Άνγκελα Μέρκελ, είναι να καταδείξει εντός της ΕΕ ότι και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης οι αποφάσεις έχουν σφραγίδα Βερολίνου. Επί του προκειμένου, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τις τελευταίες βδομάδες, ο Ντόναλντ Τουσκ στήριζε τον σχεδιασμό της Αυστρίας για «κλείσιμο» της βαλκανικής διόδου, κάτι άλλωστε που είχε καταγραφεί και στα προσχέδια των δηλώσεων που κυκλοφόρησαν. Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ είχε αντιταχθεί στις κινήσεις της Βιέννης, καθώς είχε εμπλακεί σε μια έντονη διαμάχη με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος την κάλεσε να ακολουθήσει τη γραμμή που χάραξε, δημιουργώντας την εντύπωση ότι έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις.

Πλασάροντας την
τουρκική φόρμουλα η κ. Μέρκελ , σύμφωνα με την ανταπόκριση, «γείωσε» τον καγκελάριο της Αυστρίας και «εξαφάνισε» τον Ντόναλντ Τουσκ, αξιοποιώντας το μειονέκτημα των προτάσεών τους, δηλαδή το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, το οποίο προϋπέθετε μπλοκάρισμα των συνόρων Ελλάδας-ΠΔΓΜ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πρόσφυγες αλλά και για την Αθήνα. Σημειώνεται ότι με το μπλοκάρισμα της διακίνησης των προσφύγων από την Ελλάδα προς «ελκυστικές χώρες της ΕΕ», η Βιέννη και ο Ντόναλντ Τουσκ, επεδίωκαν να περιορίσουν τα αιτήματα της Τουρκίας, εκμηδενίζοντας τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στη διαχείριση του προσφυγικού.

Νέα συνάντηση Τουσκ - Αναστασιάδη

Την Τρίτη, στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει νέα συνάντηση στη Λευκωσία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται υπό το φως των αξιώσεων της Τουρκίας για ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων, προκειμένου να συνεργαστεί στο προσφυγικό.

Ο κ. Αναστασιάδης θα υπογραμμίσει ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν νοείται άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων ως αντάλλαγμα για συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Άγκυρας επί του προσφυγικού, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σημειώνεται ότι τα πέντε κεφάλαια , που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία , είναι: Κεφ. 15: Ενέργεια, Κεφ.23: Δικαστικές Υποθέσεις και Θεμελιώδη Δικαιώματα, Κεφ. 24: Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια, Κεφ.26: Παιδεία και Πολιτισμός, Κεφ. 31: Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας. Επίσης, η Λευκωσία έχει μπλοκάρει και το Κεφ. 2 : Ελευθερία Διακίνησης Εργατών.

«To κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, παραδεχόμενη εντούτοις ότι η χώρα της έχει ωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή.

Αν η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της είμαστε έτοιμοι να βρούμε τη χρυσή τομή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ