Τσίπρας: Η Ευρώπη συνθλίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και τα κλειστά σύνορα

Επίθεση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με «ακροδεξιά κατεύθυνση» που προκρίνουν το κλείσιμο των συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και σύνδεση της ανόδου της ακροδεξιάς με τις πολιτικές λιτότητας, πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, στη μαραθώνια ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε «νευρική κρίση», όχι επειδή δεν μπορεί να εντάξει στον κοινωνικό ιστό της τους πρόσφυγες, αλλά λόγω «πολιτικής αδυναμίας» η οποία έχει «εκθρέψει» το «τέρας της ακροδεξιάς», και πλέον υποχρεώνει την Ε.Ε. να συνεργάζεται με κυβερνήσεις που έχουν «καθαρά λαϊκίστικο και ακροδεξιό λόγο».

«Η κλειστή Ευρώπη είναι το καλύτερο δώρο στην ακροδεξιά», δήλωσε, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι επιλογές που θα γίνουν στη Γηραιά Ήπειρο για το προσφυγικό, ανάμεσα στην «πολυπολιτισμικότητα και τον ρατσισμό» θα κρίνουν τον χαρακτήρα αλλά και την ίδια την «ύπαρξη» της Ε.Ε.

Χαράσσοντας μία ευθεία γραμμή ανάμεσα στο «γόνιμο έδαφος» που βρήκε η ακροδεξιά για να αναπτυχθεί χάρις τον «καταλύτη» του «νεοφιλελευθερισμού» που επικράτησε στην Γηραιά Ήπειρο.

«Η Ευρώπη σήμερα συντρίβεται ανάμεσα σε λιτότητα και κλειστά σύνορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας μάλιστα αιχμηρά ότι ενώ στην εφαρμογή της λιτότητας δεν αναγνωρίζεται η εθνική κυριαρχία και η δημοκρατία, στο μέτωπο του προσφυγικού γίνονται αποδεκτές οι μονομερείς εθνικές λύσεις.

Στάθηκε ακόμα στον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό, αναφέροντας ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας την Τρίτη στη Σμύρνη θα συζητηθεί το θέμα των επαναπροωθήσεων αλλά και η «επικαιροποίηση» της συνθήκης επανεισδοχής με τη γείτονα χώρα.

Ο κ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε πως η τήρηση των συμφωνιών της Ε.Ε. για το προσφυγικό και η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες επανεισδοχής, θα είναι οι βασικές θέσεις της Ελλάδας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη

Μόλις δύο μέρες μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ουσιαστικά παρομοιάζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο προσφυγικό με αυτή των επικριτών της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός είπε αιχμηρά ότι δεν είναι δυνατό ο πρόεδρος της ΝΔ να προσπαθεί να συγκεράσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα που εμφανίζει με «τις απόψεις του ακροδεξιού αντιπροέδρου του», σε μία έμμεση αναφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ο ίδιος κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε το θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών τόσο σκληρά, παρά τις ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις που έκανε μετά το Συμβούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα θα χρησιμοποιηθούν με φειδώ και με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατούμενων.

Κατήγγειλε δε ότι πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης καιροφυλακτούσε για να αξιοποιήσει πολιτικά τις πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, που ασκούσαν «ομοϊδεάτες» του, όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Θέσαμε τέλος» στα περί Grexit από το Σένγκεν και «πήραμε το ψωμί από το στόμα» του κ. Βέμπερ και των «εγχώριων ομοϊδεατών του», είπε.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην αξιολόγηση, εκτίμησε ότι θα κλείσει επιτυχώς σύντομα, παρά τα εμπόδια που θέτει το ΔΝΤ, τα οποία χαρακτήρισε πολιτικά και για τα οποία θα κληθεί σύντομα η Ευρώπη να αποφασίσει.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός είπε σε αρκετά γενικές γραμμές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τις κύριες συντάξεις.
Πηγή: skai.gr