Η Τουρκία «έχει συμφωνήσει» στην επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο προσχέδιο της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, η Τουρκία αρνείται να δεχθεί την επαναπροώθηση προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες.

Η υφιστάμενη συμφωνία
επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καλύπτει ανθρώπους που προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε χθες Πέμπτη από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία που θα προβλέπει ότι όλοι οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, πλην των Σύρων, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Παρά ταύτα, οι δηλώσεις του κ. Μποζκίρ φαίνεται να δείχνουν πως η Άγκυρα θέλει να εξαιρέσει από τη συμφωνία και τους Ιρακινούς, ή τουλάχιστον μέρος των ανθρώπων που προέρχονται από το Ιράκ.

Με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη προέρχεται ακριβώς από τη Συρία και το Ιράκ, τυχόν και εξαίρεση και των Ιρακινών θα μείωνε την αποτελεσματικότητα των επαναπροωθήσεων.

Οι τελικές επαφές μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας άρχισαν χθες με συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Σήμερα ο κ. Τουσκ συναντάται με τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ