Συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Αβραμόπουλου - Λεντζέρι. Στενή συνεργασία ΝΑΤΟ - Frontex

Συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο θα έχει τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι. Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός των δράσεων σχετικά με την προσφυγική και τη μεταναστευτική κρίση ενόψει της εμπλοκής του ΝΑΤΟ με τη διενέργεια περιπολιών στο Αιγαίο.

«Θα συνεργαστούμε στενά με το ΝΑΤΟ και τα μέλη του έτσι ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τους εγκληματίες που κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο απελπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία προς την Ελλάδα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλες οι δράσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με σεβασμό στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει χαιρετήσει την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ενώ παράλληλα σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις συστάσεις της Επιτροπής προς την Ελλάδα, εγκαινιάζοντας κατ' ουσίαν την τρίμηνη προθεσμία για τη χώρα μας πριν το κλείσιμο των συνόρων. 

«Επικίνδυνα κοντόφθαλμη» χαρακτηρίζουν από πλευράς τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, «οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε αναζήτηση της ασφάλειας και της προστασίας, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που βάζουν στο δρόμο τους η ΕΕ και τώρα πλέον, και η ηγεσία του ΝΑΤΟ».

«Πόσοι θάνατοι θα χρειαστούν πριν η Ευρώπη, η Τουρκία και οι υπόλοιποι εστιάσουν την προσοχή τους στην εύρεση ανθρωπιστικών λύσεων και όχι σε μέτρα αποτροπής που απλά επιδεινώνουν την κατάσταση;», διερωτώνται χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr