Κατρούγκαλος: Τέλος στις επικουρικές - Διπλή σύνταξη το νέο μοντέλο του ασφαλιστικού

Το τέλος των επικουρικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ψηφιστεί εντός του Νοέμβριου προανήγγειλε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνοντας ότι εισήγησή του είναι ο ασφαλισμένος να λαμβάνει διπλή σύνταξη. 

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κατρούγκαλος, η μία σύνταξη θα είναι η εθνική ή βασική, ίδια για όλους τους πολίτες, ύψους περί τα 390 ευρώ, που δεν θα συνδέεται με τις εισφορές αλλά θα χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ η δεύτερη σύνταξη θα συνδέεται με τις εισφορές με τον ασφαλισμένο να παίρνει εξτρά ποσό ανάλογα με τα χρόνια εργασίας του και τις εισφορές του. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι στη βασική σύνταξη θα υπάρχει και ρήτρα ανάπτυξης, ώστε να υπάρχουν αυξήσεις στο μέλλον.

«Η ουσία είναι να κυβερνήσουμε όχι να δώσουμε πρόχειρα διαγωνίσματα στους δανειστές... Τολμούμε να ομογενοποιήσουμε το χάος. Κάθε μήνα είναι ένα μαρτύριο η πληρωμή συντάξεων, μεταφέρουμε από το ένα λογαριασμό στον άλλο. Κάνουμε τη μεταρρύθμιση για να μην έχουμε αυτό το μαρτύριο γιατί αλλιώς θα σκάσει το κανόνι» προειδοποίησε ο υπουργός Εργασίας.

«Το ν/σ πρέπει να περάσει μέσα στο Νοέμβριο, για να είμαστε συνεπείς με τα μνημονιακά... δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για διάλογο, αλλά είμαστε ώριμοι πλέον μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων» παραδέχθηκε.

Ο υπουργός επισήμανε ότι δεν συμφωνούσε με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι ένα κοινωνικό σύστημα, όχι μόνο βιωσιμότητα και εισπραξιμότητα», αλλά αναγνώρισε ότι ο Τάσος Γιαννίτσης «ήταν θαυματουργός μπροστά σε άλλους υπουργούς».

«Η Επιτροπή Σοφών δεν προτείνει κανένα νούμερο, την ποσοτικοποίηση την κάνουμε τώρα» επισήμανε ακόμη.

Είπε επίσης ότι θα αλλάξει ο υπολογισμός και στις υφισταμένες συντάξεις και παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν μειώσεις, αφού ζητείται περικοπή της ασφαλιστικής δαπάνης, μόνο για το 2016 κατά 700 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε ότι η επιτροπή εισηγείται να πέσει το ποσοστό αναπλήρωσης από το 72 % που είναι σήμερα στο 55%.

Το ποσοστό αναπλήρωσης εξήγησε, θα καθοριστεί από μας και θα είναι μεγαλύτερο για τους χαμηλότερους μισθούς και μικρότερο για τους μεγαλύτερους μισθούς. Πρόθεση μας είπε να μην μειωθούν οι συντάξεις κάτω από χίλια ευρώ, συμπλήρωσε.

«Συμφωνώ με την ενοποίηση ταμείων φτάνει να είναι λειτουργική ενοποίηση» τόνισε ακόμη, ενώ κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει τη σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια που εισηγείται η Επιτροπή Σοφών. «Χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση, όχι τσεκούρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν συζητήθηκε το ασφαλιστικό, δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου

«Δεν συζητήθηκε το ασφαλιστικό. Εγώ παρουσίασα τις προτάσεις μου για το ότι χρειάζεται μία δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που θα το κάνει δίκαιο και που θα εξασφαλίζει ότι οι συντάξεις θα είναι αξιοπρεπείς, όχι συντάξεις-φιλοδωρήματα. Αλλά οι κυβερνητικές αποφάσεις επ' αυτού θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος του Μ. Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της κοινής σύσκεψης ΚΥΣΟΙΠ-ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς εάν κατέθεσε πρόταση να κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Όχι βέβαια» και υπογράμμισε: «Δεν έχουμε πει τίποτα που αφορά μειώσεις, όλες οι προτάσεις μας αφορούν ακριβώς τον εξορθολογισμό». «Έχουμε πει, λοιπόν, ότι οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, δεν θα κάνουμε» σημείωσε για να προσθέσει ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος, ώστε να εξαφαλίσει και την επιβίωση για το μέλλον και συντάξεις που να μην είναι συντάξεις-φιλοδωρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συμμετέχοντες στη σύσκεψη, προγραμματίζεται υπουργικό συμβούλιο για μεθαύριο Πέμπτη, 22 Οκωβρίου, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα αποφασιστεί πότε θα κατατεθεί στη Βουλή. Νωρίτερα, υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει «σύντομα».
Πηγή: skai.gr