Τα βρετανικά μέσα για την παραίτηση Τσίπρα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Οι Financial Times αναφέρουν σε σημερινό (Παρασκευή) άρθρο τους ότι :
«Η προκήρυξη εκλογών βυθίζει την Ελλάδα ξανά σε βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα. Αλλά θα μπορούσαν να δώσουν στον Τσίπρα την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητά του με την ελπίδα να σχηματίσει μία σταθερότερη κυβέρνηση.»
«Πάντως η πιθανή αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να περιπλέξει τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέος και την απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα» σημειώνεται.

Η Telegraph σχολιάζει για τις εξελίξεις των ημερών σε επίπεδο Ευρωζώνης:
«Τρεις εβδομάδες κρίσιμες για τη σταθερότητα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, καθώς μετά τις ελληνικές εκλογές ακολουθούν κατά σειρά οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία (27 Σεπτεμβρίου) και οι γενικές εκλογές στην Πορτογαλία (4 Οκτωβρίου).»

«Πόσο μεγάλη διαφορά κάνουν επτά μήνες» υπογραμμίζει με νόημα το BBC:
«Τότε ο Τσίπρας ζητούσε την ψήφο των Ελλήνων για να αντιταχθεί στη λιτότητα, ενώ τώρα θέλει να ψηφίσουν υπέρ του τρόπου με τον οποίο προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. Αυτό σημαίνει περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και ένα τρίτο μνημόνιο. Οι εκλογές μπορούν να φέρουν μια βεβαιότητα για το μέλλον, αλλά βραχυπρόθεσμα θα δημιουργήσουν πολιτική αβεβαιότητα, ένα αίσθημα γνώριμο στην Αθήνα.», καταλήγει το βρετανικό δίκτυο.

Για «υπολογισμένο ρίσκο» από τον Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο ο Guardian, το οποίο πήρε «εκτιμώντας ότι οι πολίτες θα  τον στηρίξουν ξανά  πριν αρχίσει να γίνεται αισθητός ο νέος γύρος λιτότητας. Θα αποδώσει το ρίσκο του ή θα περάσει στην ιστορία ως απλή υποσημείωση; Παραδόξως παραμένει δημοφιλής, παρά το ότι σε ένα μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το ότι οι Έλληνες θα πάνε στην κάλπη με την οικονομία υπό κατάρρευση, τη διεθνή φήμη τους διαλυμένη και το πολιτικό σύστημα πιο ασταθές από ποτέ και παρά το ότι λίγοι πολιτικοί έχουν αθετήσει τόσο πολύ τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι υπερασπίστηκε τα δικαιώματά τους στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και πιστώνεται τη διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος. Μπορεί να έχασε τον πόλεμο αλλά οι Έλληνες ψηφοφόροι θεωρούν ότι κατήγαγε μία ηθική νίκη έναντι των εταίρων. Με την προκήρυξη εκλογών τόσο νωρίς πολλοί πιστεύουν ότι θέλησε να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς εχθρούς του πριν το εκλογικό σώμα αισθανθεί τον αντίκτυπο των νέων μέτρων. Ωστόσο οι αντίπαλοί του θα αγωνιστούν για να αποδείξουν ότι στην πολιτική ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις τις εκπλήξεις», εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Economist Intelligence Unit εκτιμούν ότι « οι εκλογές θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια, θα καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη και θα εμποδίσουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτες αν θέλουμε να υπάρξει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση αφοσιωμένη και με σαφή λαϊκή εντολή για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους πιστωτές. Ο Τσίπρας θα μπορέσει έτσι και να απομακρύνει τους αντάρτες από το κόμμα του. Την ίδια ώρα, το αδιανόητα μεγάλο εύρος των μεταρρυθμίσεων της νέας συμφωνίας υπερβαίνει οτιδήποτε βίωσαν ακόμα και οι μετακομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι διατεθειμένο να αναλογιστεί την απόσχιση από το ευρώ. Τους ερχόμενους μήνες και χρόνια η υποστήριξη στην παραμονή στην ευρωζώνη «πάση θυσία» θα μειωθεί σημαντικά».
.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός,Λονδίνο