Τσίπρας: Δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός χωρίς τη στήριξη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Αν δεν έχω τη στήριξη αυτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα», δήλωσε κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους βουλευτές του ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για τα πρώτα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τα μέτρα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση ώστε να ακυρώσουν τα σχέδια κύκλων, στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που θέλουν ένα κυβερνητικό σχήμα «νέου τύπου».

Σε μια ενωτική ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές να διατηρήσουν την ενότητα της ΚΟ αλλά και του κόμματος σε αυτές τις δύσκολες και ιστορικές στιγμές. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως από την πλευρά του εξάντλησε όλες τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης και εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, καλώντας μάλιστα τους βουλευτές να του προτείνουν κάποια διαφορετική λύση την οποία ο ίδιος δεν σκέφτηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη αντιπρόταση που ακούστηκε ήταν το ενδεχόμενο αποδοχής του σχεδίου Σόιμπλε για 5ετές Grexit, την οποία διατύπωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας. Ο πρωθυπουργός απάντησε πως το σχέδιο Σόιμπλε περιείχε και ένα δεύτερο σχέδιο για την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης. «Κανένα από αυτά τα δυο ενδεχόμενα δεν πρόκειται να συμβεί».

Εξηγώντας την αναγκαιότητα της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με γνώμονα την ανάγκη να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή και η σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, προσθέτοντας πως ακριβώς για αυτό το λόγο έδωσε τη «μάχη μέχρι το πρωί» και την «τελευταία στιγμή».

Νωρίτερα, ο κ Τσίπρας είχε και θερμό εναγκαλισμό με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποχώρησε από την ΚΟ τονίζοντας πως ο ίδιος και «αρκετοί βουλευτές» του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα «μνημονιακά μέτρα», διευκρινίζοντας όμως πως στηρίζει την κυβέρνηση και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέθεσε πως δεν τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης.

Εναντίον της συμφωνίας έχουν ταχθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Ραχήλ Μακρή και ο Παναγιώτης Πετράκος.
Πηγή: skai.gr