Μέρκελ: Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή – Έχουμε λίγες ημέρες – Πιθανό 3ο πρόγραμμα

Έχουμε λίγες ημέρες να συζητήσουμε για την Ελλάδα, η πλήρης πρόταση της Ελλάδας θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα, επισήμανε μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ. «Ο έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βάλει στο τραπέζι νέο αίτημα για δάνειο στον ESM. Θα εξεταστεί για το αν είναι σταθερή βάση για επανεκκίνηση συνομιλιών «Χρειαζόμαστε λεπτομερείς προτάσεις για την Ελλάδα» τόνισε.

Τόνισε ότι δεν είναι "υπερβολικά αισιόδοξη" για το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση ως την Κυριακή, αλλά τόνισε ότι η χθεσινή σύνοδος συγκλήθηκε "διότι θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη".

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα υπάρχει ενδεχόμενο να αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που οι προτάσεις της ελληνικές κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις δεν κριθούν πειστικές από τους εταίρους της, η καγκελάριος είπε ότι στη σύνοδο της Κυριακής θα αποφασιστεί εάν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο, διετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε δε ότι η Συνοδός Κορυφής της Κυριακής για την Ελλάδα θα γίνει με τις 28 χώρες, καθώς αφορά όλη την Ένωση.

«Το δεύτερο πρόγραμμα πλέον δεν υπάρχει, μιλάμε για ένα πρόγραμμα πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που συζητήσαμε προ 10 ημερών, διαβουλευόμαστε για την πιθανότητα τρίτου προγράμματος με λογική να βοηθήσουμε την Ελλάδα για ένα βιώσιμο πρόγραμμα» πρόσθεσε η καγκελάριος.

«Μόλις έχουμε το πρόγραμμα θα προτείνουμε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα βοηθείας» εξήγησε.

«Κάναμε πολύ ειλικρινή συζήτηση, σεβόμαστε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, αλλά απο την άλλη πλευρά, έχουμε αλλά 18 κράτη μέλη και η συζήτηση αφορά 19 κράτη και 19 λαούς η εθνική κυριαρχία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας» διεμήνυσε δε η κ. Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, στην οποία θα επιδιωχθεί η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε επίσης η καγκελάριος.

Η Μέρκελ είπε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της το 2012 να εξετάσει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, εάν εκπληρώσει τους όρους, αλλά δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους, που όπως τόνισε θα ήταν παράνομο βάσει της Συνθήκης της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ