Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Τετάρτη πρωί, με άτυπη διορία για κατάθεση πρότασης

Νέα τηλεδιάσκεψη θα έχει το πρωί της Τετάρτης το Eurogroup, προκειμένου να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή σε πρόγραμμα στήριξης του ESM, προανήγγειλε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέθεσε γραπτές προτάσεις κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε προφορική παρουσίαση των ελληνικών θέσεων από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Με επίσημη ανακοίνωσή του, το Eurogroup επισημαίνει πως περιμένει γραπτή έκδοση του ελληνικού σχεδίου αύριο Τετάρτη, δίνοντας μια άτυπη διορία στην Αθήνα. Το ελληνικό κείμενο πιθανώς θα συνοδεύει το νέο αίτημα για πρόγραμμα στήριξης από τον ESM.

Σκιαγραφώντας τα επόμενα βήματα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως στη συνέχεια η ευρω-ομάδα θα ζητήσει από τους θεσμούς να γνωμοδοτήσουν επί των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, αλλά και επί της βιωσιμότητας του χρέους, ώστε να γίνει σαφές «αν μπορούμε να ξεκινήσουμε επισήμως τη διαπραγμάτευση».

Αναγνώρισε πάντως πως υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση για την επίτευξη λύσης, καθώς όλοι ξέρουν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως «σε γενικές γραμμές» συμφωνεί με τη θέση πως η Ελλάδα χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια βραχυπρόθεσμη οικονομική λύση. «Οι υπουργοί Οικονομικών σε γενικές γραμμές συμφώνησαν πως εάν είναι να υπάρξει ένα ακόμα πρόγραμμα του ESM [...] θα πρέπει να είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας», είπε.

Ερωτηθείς πάντως εάν η ΕΚΤ θα αυξήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε πως η ευρω-ομάδα είναι ένα πολιτικό όργανο που δεν έχει δικαίωμα να δίνει κατευθυντήριες γραμμές στην ανεξάρτητη Ευρωτράπεζα.

Για γενική συζήτηση στο Eurogroup, χωρίς συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις, έκανε λόγο από την πλευρά του ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία του Eurogroup από τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr