Τσίπρας: Τεράστιο το κόστος του Grexit για την ΕΕ - Θα εφαρμόσουμε όποια απόφαση

«Η οποία απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, διευκρινίζοντας όμως λίγο αργότερα ότι «εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού, θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας (...) θα σεβαστούμε αυτή την επιλογή, δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς».

«Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει κάποιον. Δεν είμαι εγώ» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε  τους εταίρους και τους θεσμούς ότι «στόχος τους δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, θέλανε με διολίσθηση νέο μνημόνιο». «Aς μας δώσουν συμφωνία, να πληρώσουμε το ΔΝΤ» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για δίκαιη λύση στα όρια της εντολής της. «Ζητούσαν παραπάνω και ακόμα παραπάνω» είπε.

«Δεν θα μας πετάξουν από το ευρώ... Το οικονομικό κόστος της διάλυσης της ευρωζώνης είναι τεράστιο» διαβεβαίωσε δε. «Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την Ανατολή θα έχουμε οξυγόνο να αναπνέουμε, και με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές και τους εκβιασμούς» ανέφερε πάντως.

«Οι εξελίξεις δεν θα γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα... Είπα στον Ολάντ και τη Μέρκελ ότι στη χώρα αυτή προϋπήρχε η δημοκρατία πολύ πριν υπάρξει στις άλλες χώρες... Κάποιοι δεν δίνουν λαό να αποφασίσει κυρίαρχα. Τα τελεσίγραφα επιστρέφονται με μεγαλύτερη δύναμη όταν τα επιστρέφει ένας ολόκληρος λαός» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χρειάζεται νηφαλιότητα αποφασιστικότητα θα επιλέξουμε κυρίαρχα το μέλλον μας, έκλεισαν τις τράπεζες μας κατέθεσαν πρόταση – τελεσίγραφο 48ωρών» κατήγγειλε.

Για τις δηλώσεις ανώτατων ευρωπαίων αξιωματούχων όπως η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Κομισιόν, παρατήρησε ότι «είναι γραμμή εκφοβισμού η γραμμή τους είναι αμήχανοι θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με πιο ισχυρά όπλα από την πλευρά μας».

«Θέλουμε μια βιώσιμη λύση, θέλανε με διολίσθηση νέο μνημόνιο. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά με περισσότερη δικαιοσύνη, για να φύγουμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας» σημείωσε.

«Διεκδικήσαμε προσαρμογή που αντέχουμε. Αν αυτό δεν μάς το δίνουν, η επιλογή είναι να απευθυνθούμε στο λαό και τον καλούμε να απορρίψουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής του την πρόταση, ζητώντας το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το κείμενο Γιούνκερ, επέμεινε ότι δεν υπήρξε άλλο κείμενο, αλλά παρέθεσαν την επόμενη που η κυβέρνηση στη Βουλή το ίδιο κείμενο με αλλαγές στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. «Εδώ δεν είναι παιχνίδι, εδώ μιλάμε για την ουσία ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας».

Ο κ. Τσίπρας έβαλλε κατά του προέδρου της Επιτροπής, λέγοντας ότι «οι προτάσεις της Κομισιόν ήταν προτάσεις ΔΝΤ», παρότι είπε ότι μπορεί να είχε τις καλύτερες προθέσεις. «Οι θεσμοί πήγαν στην καγκελαρία να ενημερώσουν για τις προτάσεις» είπε.
Πηγή: skai.gr