Αθανασόπουλος: Χωρίς μνημόνιο η Ελλάδα θα είχε πτωχεύσει από το 2010

Την πεποίθηση ότι δίχως το μνημόνιο η Ελλάδα θα είχε πτωχεύσει το 2010 εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, μιλώντας ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων.

Ο κος Αθανασόπουλος, χαρακτήρισε το πρόβλημα της Ελλάδας κοινωνικό και πολιτισμικό πρωτίστως, και πρόσθεσε ότι οι βασικές παθογένεεις της ελληνικής οικονομίας αφορούσαν στο εχθρικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, στην άδικη φορολογία, στη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, που την χαρακτήρισε και ως το πλέον προβληματικό πεδίο κυρίως σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

Ερωτηθείς από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, ο Τάκης Αθανασόπουλος ανέφερε ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 6%, θα ήταν ρεαλιστικός εαν είχε υλοποιηθεί το πρόγραμμα του πρώτου μνημονίου. Ο κος Αθανασόπουλος πρόσθεσε ότι έπρεπε - δραστικά - να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, ωστόσο ουδέποτε υπήρξε συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις αυτές.

Ο Τάκης Αθανασόπουλος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Λετονίας, η οποία αν και πρόσφατα απώλεσε το 22% της οικονομίας της, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναφέρει την οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης και να μπει και στην Ευρωζώνη.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, ο οποίος επίσης κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή, τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν ανοχύρωτη όταν εκδηλώθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση ενώ αναφέρθηκε και στον εκτροχιασμό του ελλείμματος το 2009, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανισορροπία που δε διορθώνεται εύκολα.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξισορρόπηση τη χαρακτήρισε αναγκαία , αν και παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να γίνει με πιο έξυπνες παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας.

Ο κος Βέττας χαρακτήρισε φιλόδοξο τον στόχο για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 6%, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η ανισορροπία στην ελληνική οικονομία ήταν τεράστια και πως η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν προτιμότερο να γίνει σε διάστημα δέκα ετών. Σε ό,τι αφορα το μίγμα μέτρων των μνημονίων, εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και περισσότερο αναπτυξιακά μέτρα.

Ο κος Βέττας υποστήριξε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι όροι του μνημονίου θα ήταν καλύτεροι εαν το 2009 είχαν ληφθεί μέτρα περιορισμού του ελλείμματος.

Πρόσθεσε ότι το 2014 η οικονομία είχε σταθεροποιηθεί σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση αλλά και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, ο κος Βέττας είπε ότι το ΙΟΒΕ διετέλεσε τεχνικός σύμβυλος του ΟΟΣΑ όταν ο οργανισμός ανέλαβε να εκπονήσει τη λεγόμενη εργαλειοθήκη, διευκρινίζοντας ότι το ποσό που εισέπραξε το ΙΟΒΕ ήταν περίπου 100.000 ευρώ.

Χαρακτήρισε χαμηλές τις επιδόσεις που έχουν επιτευχθεί έως τώρα αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα και πως εαν δεν υπάρξει πρόοδος στον τομέα αυτό, τότε θα υπάρξει δυσχέρεια στο εγχείρημα στο εγχείρημα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κος Βέττας αναφέρθηκε επίσης και στην έλλειψη επενδύσεων στη χώρα μας, λέγοντας πως το 2008 οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν 12 δισεκατομμύρια περισσότερα από ότι είναι τώρα.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας